Fost președinte FIFA, despre alegerea Qatarului ca țară organizatoare a Cupei Mondiale: „A fost o alegere proastă”

Fost președinte FIFA, despre alegerea Qatarului ca țară organizatoare a Cupei Mondiale: „A fost o alegere proastă”

Fostul președinte al FIFA, Sepp Blatter, a afirmat că hotărârea de a alege Qatarul ca țară organizatoare a Cupei Mondiale din 2022 a fost o „greșeală”, relatează BBC .

Alegerea Qatarului ca țară organizatoare a Cupei Mondiale 2022 a fost o greșeală, susține Blatter.

Blatter, în vârstă de 86 de ani, a fost președintele organismului de conducere al fotbalului mondial atunci când Qatarul a primit acceptul de organiza turneul în anul 2010.

Statul din Golf a fost criticat pentru poziţia sa privind relaţiile între persoane de acelaşi sex, respectarea drepturilor omului şi tratamentul lucrătorilor migranţi.

Este o ţară prea mică. Fotbalul şi Cupa Mondială sunt prea mari pentru ea”, a afirmat Blatter pentru ziarul elveţian Tages Anzeiger.

Cupa Mondială din Qatar, prima care a fost găzduită în Orientul Mijlociu în istoria de 92 de ani a turneului şi prima în timpul iernii din emisfera nordică, va avea loc între 20 noiembrie şi 18 decembrie.

Comitetul executiv al FIFA a votat pentru alegerea Qatarului ca țară organizatoare înaintea Statelor Unite, votul fiind de 14-8, în urmă cu 12 ani. În anul 2018, Rusia a fost țara organizatoare a Cupei Mondiale.

Fostul președinte FIFA a afirmat că a votat pentru Statele Unite și îl acuză pe fostul președintele UEFA, Michel Platini, că a votat în favoarea Qatarului.

A fost o alegere proastă și am fost responsabil pentru asta în calitate de președinte la vremea respectivă", a declarat el.

Mulțumită celor patru voturi ale lui Platini și ale echipei sale, Cupa Mondială va fi organizată în Qatar. Acesta este adevărul", a mai adăugat Blatter.

Blatter a mai adăugat că FIFA a adaptat criteriile folosite pentru a selecta țările gazdă în anul 2012, după ce au fost ridicate îngrijorări cu privire la tratamentul oferit lucrătorilor migranți care construiesc stadioane pentru Cupa Mondială în Qatar.

De atunci, considerentele sociale şi drepturile omului sunt luate în considerare”, a mai precizat el.

Blatter și Platini au fost achitați

Blatter a fost timp de 17 ani președinte al FIFA, însă a fost obligat să demisioneze în anul 2015 din pricina acuzațiilor că a făcut o plată de două milioane de franci elvețieni (2,19 milioane de dolari; 1,6 milioane de lire sterline) „în favoarea lui Michel Platini", care a fost, de asemenea, forțat să demisioneze din funcția sa la FIFA.

Inițial, FIFA i-a interzis să mai activeze în fotbal timp de opt ani, ulterior interdicția a fost redusă la șase ani. În luna martie a anului 2021, el a primit o interdicție suplimentară până în anul 2028 pentru „diferite încălcări” ale codului de etică al FIFA.

Blatter și Platini au fost învinuiți de fraudă în luna noiembrie a anului trecut, însă au fost achitați de justiţia elveţiană în luna iulie.

FIFA le-a cerut recent printr-o scrisoare națiunilor concurente să „se concentreze acum pe fotbal”.

Promovarea diversității

Scrisoarea FIFA a fost criticată de Human Rights Watch, Amnesty International și activiștii LGBTQ+ din Anglia și Țara Galilor, în timp ce 10 asociații europene de fotbal, inclusiv cele din Anglia și Țara Galilor, au afirmat că „drepturile omului sunt universale și se aplică peste tot”.

Există îngrijorări cu privire la modul în care persoanele LGBTQ+ sunt tratate în Qatar, unde relațiile între persoane de același sex și promovarea acestora se pedepsesc.

Amnesty International spune că, din anul 2010, sute de mii de lucrători migranți s-au confruntat cu abuzuri în timp ce erau angajați pentru a construi infrastructura necesară pentru a găzdui turneul.

Unii jucători au planificat proteste pașnice, în timp ce britanicul Harry Kane și alți nouă căpitani ai echipelor europene vor purta banderole „One Love” pentru a promova diversitatea.

Un ambasador al Cupei Mondiale din Qatar a afirmat că homosexualitatea este „afectează mințile", iar persoanele LGBTQ+ care participă la turneu ar trebui să „accepte regulile noastre".

Fostbalistul Khalid Salman a oferit un interviu postului de televiziune german ZDF, care va fi difuzat marți.

Ei trebuie să accepte regulile noastre aici", a spus Salman.

Organizatorii Cupei Mondiale din țara gazdă au declarat că „toată lumea este binevenită” să viziteze țara pentru a viziona meciurile de fotbal și au susținut că nimeni nu va fi discriminat.

Cu toate acestea, directorul executiv al Qatar 2022, Nasser al Khater, a declarat că guvernul nu va schimba legile sale privind homosexualitatea, cerând vizitatorilor „să respecte cultura noastră”.

BBC Sport a contactat comitetul de organizare al FIFA și al Cupei Mondiale pentru comentarii.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 Bilanțul după trei luni al noului comandant al Forțelor Armate Ucrainene: Armata lui Putin sângerează din greu, dar câștigă încă teren

3 STENOGRAME „Eugen Mîrtz i-a inoculat victimei ideea că prin sexul anal a salvat-o de la moarte deblocându-i o chakră ce controlează punctele vitale”

4 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”

5 Prima intoxicare aruncată pe piață de Antena 3, un sondaj realizat de fostul ginere al lui Dan Voiculescu