Fost șef al Mossadului, critici dure la adresa lui Netanjahu: a adus la guvernare partide mai rasiste decât organizațiile Ku Klux Klan

Fost șef al Mossadului, critici dure la adresa lui Netanjahu: a adus la guvernare partide mai rasiste decât organizațiile Ku Klux Klan

Fostul director al Mossadului, Tamir Pardo, a lansat joi critici dure la adresa premierului Benjamin Netanyahu, acuzându-l că a adus în guvernul său partide chiar mai extremiste decât organizațiile rasiste Ku Klux Klan din SUA, relatează Times of Israel.

Fostul director al Mossadului l-a criticat extrem de dur pe Netanyahu FOTO Arhivă

Într-un interviu acordat postului de radio Kan, Pardo a declarat că Netanyahu s-a aliat cu "partide rasiste oribile" iar viziunea asupra lumii a partidului său Likud aflat la guvernare, inu este prea depărtată de sionismul religios al ministrului de finanțe Bezalel Smotrich, respectiv al partidului de extremă dreaptă Otzma Yehudit al ministrului securității naționale Itamar Ben Gvir.

Fostul șef al serviciilor de spionaj a afirmat că acestea sunt chiar "mult mai rele" decât organizațiile extremiste americane Ku Klux Klan, făcând referire la apelurile făcute de legislatori pentru ca Israelul să distrugă orașul palestinian Huwara din Cisiordania.

"Liderul și-a pierdut mințile. Nimic din ceea ce s-a întâmplat nu ar fi avut loc dacă premierul nu ar fi condus acest proces", a spus el cu referire la votul de luni în Parlament privind o lege de limitare a puterii judecătorești, susținând că este o "legendă urbană" faptul că Netanyahu este condus de extremiștii din guvern.

"Cineva a luat Ku Klux Klan-ul și l-a adus în guvern și asta s-a întâmplat", a argumentând el, adăugând că faptul că Netanyahu i-a oferit lui Smotrich o poziție în cadrul Ministerului Apărării dovedește că opiniile lor privind viitorul Israelului nu sunt chiar atât de diferite.

Smotrich este un adversar ferm al unui stat palestinian și are un istoric de declarații incendiare împotriva palestinienilor, a cetățenilor arabi din Israel, a evreilor neortodocși și a comunității LGBTQ, inclusiv declarându-se odinioară "homofob mândru". În 2021, el a declarat că David Ben-Gurion, primul prim-ministru al Israelului, ar fi trebuit să "termine treaba" și să-i alunge pe toți palestinienii din țară atunci când aceasta a fost fondată. La începutul aceluiași an, el a declarat că membrii comunităților minoritare arabe din Israel sunt cetățeni "cel puțin deocamdată".

Întrebat despre un proiect de lege propus de parlamentarii Likud pentru a transfera puterile procurorului general, și despre care partidul a afirmat miercuri că nu a fost inițiativa lui Netanyahu Pardo a afirmat: „Nu am nicio îndoială că știa. Acesta este planul său. El îl conduce".

Pardo a comentat că relatările recente potrivit cărora mii de medici au cerut sfaturi pentru a se reloca în străinătate sunt „mai înfiorătoare și mai înfricoșătoare decât povestea armatei” - a rezerviștilor care au amenințat cu retragerea din serviciu.

Pardo a spus că, chiar dacă va avea loc un război major în regiune, "în niciun caz" țara nu se poate confrunta cu o amenințare militară existențială.

Pe de altă parte , „dacă pierdem tehnologia de vârf, dacă pierdem medicii , dacă pierdem academicienii, țara nu va mai fi aici", a spus el, precizând că Israelul ar putea sfârși prin a arăta ca o țară din Africa Centrală "care este blocată în anii '60 ai secolului trecut".

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ce s-a întâmplat în Europa de Est e un miracol economic fără precedent“

2 După America Express, copiii Andreei Esca fac din nou echipă la Antena 1. Alexia Eram: „M-am simțit foarte bine la filmări”

3 Rafinăriile Rusiei, la un pas de colaps după „vizitele” nocturne ale dronelor ucrainene

4 Voi vedeți ce se întâmplă în Polonia?

5 „Ar fi primul val al ofensivei”