Fostul atlet rus Serghei Litvinov a recunoscut că s-a dopat: Am profitat de sistemul de muşamalizare din Rusia

Fostul atlet rus Serghei Litvinov a recunoscut că s-a dopat: Am profitat de sistemul de muşamalizare din Rusia

Fostul atlet rus Serghei Litvinov, specialist în aruncarea ciocanului, a recunoscut că a folosit substanțe interzise şi că a profitat de protecţia autorităţilor din ţara sa, înainte de a primi o suspendare de doi ani, transmite Reuters, citată de Agerpres .

Serghei Litvinov. FOTO EPA EFE

Serghei Litvinov, 36 ani, care s-a retras între timp, a făcut mărturisirea pe Facebook, joi: „M-am dopat în 2012 şi am profitat de sistemul de muşamalizare din Rusia''.

Deși anterior declarase că nu a folosit niciodată substanţe interzise, atletul rus, care a ratat selecţia pentru echipa olimpică a Rusiei la JO de la Londra, a admis că a utilizat steroizii Oral-Turinabol şi Oxandrolon între aprilie şi mai 2012.

Un raport comandat de Agenţia Mondială Antidoping (AMA/WADA), care a depistat dovezi de dopaj în masă în acest sport, a dus la suspendarea Federaţiei ruse de atletism în 2015.

Ulterior, câţiva sportivi ruşi au fost autorizaţi să concureze la evenimente internaţionale, inclusiv Jocurile Olimpice de la Tokyo, însă World Athletics a interzis prezenţa sportivilor din Rusia şi Belarus la competiţiile internaţionale din cauza invaziei din Ucraina.

Performanțele de aruncare s-au îmbunătăţit după dopaj

Rușii au negat existenţa unei scheme sponsorizate de stat pentru a acoperi testele pozitive și au invocat unele neajunsuri ale sistemului anti-doping național.

Litvinov, fiul aruncătorului sovietic de ciocan Serghei Litvinov, campion olimpic şi mondial, a spus că performanțele sale de aruncare s-au îmbunătăţit cu cca. doi metri după dopaj.

Litvinov - acum rezident în Germania - spune că aoferit informații despre cazul său Unității de Integritate a Atletismului (AIU), care joi i-a aplicat o suspendare de doi ani şi i-a anulat rezultatele lui din perioada iulie 2012 - februarie 2016, inclusiv medalia de bronz cucerită la Europenele din 2014.

Am avut presiune din partea federaţiei ruse la acea vreme, dar în final, aceasta a fost decizia mea şi vina mea. Vreau să-mi cer scuze comunităţii atletice'', a mai scris Litvinov pe Facebook.

Federaţia rusă de atletism a emis o declaraţie cu privire la suspendarea lui Litvinov, dar nu a comentat remarcile privind presiunile la care a fost supus atletul pentru a folosi substanţe interzise, scrie Agerpres.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Halep, decizie majoră pentru French Open: Simona are de acum o singură șansă să joace la Paris

2 Câte rachete supersonice are Rusia pe stoc, potrivit estimărilor ucrainene

3 Lupta pentru Marea Neagră nu s-a încheiat

4 VIDEO George Simion, derapajul disperării? / Ți-au slăbit șuruburile, țărănușule?

5 Fostul slugoi al Elenei Udrea și-a cumpărat o vilă de 352 de metri pătrați în Belgia