Fostul deputat Markó Attila, care fugise în Ungaria acum 8 ani, a participat la congresul UDMR. Fostul ales, achitat recent

Fostul deputat Markó Attila, care fugise în Ungaria acum 8 ani, a participat la congresul UDMR. Fostul ales, achitat recent

Markó Attila s-a întors în țară după ce a fost achitat de Înalta Curte în dosarul retrocedărilor în care primise cinci ani cu executare în primă instanță. UDMR i-a urat online bun-venit fostului deputat, revenit în România după 8 ani.

Marko Attila, achitat recent într-un ultim dosar, primit cu aplauze de UDMR FOTO RMDSZ

Pe pagina de Facebook a UDMR a fost postat mesajul „Bine ai venit acasă, Attila!”. De-a lungul timpului Uniunea a susținut în permanență că problemele cu justiția ale fostului deputat sunt mai mult un dosar politic susținând nevinovăția acestuia.

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a României l-a achitat joi, printr-o sentinţă definitivă, pe fostul secretar de stat pentru minorităţi Markó Attila, acuzat de DNA de abuz în serviciu în calitate de membru al comisiei de despăgubiri a Autorităţii Naţionale pentru Restituirea Proprietăţilor. Markó a fost condamnat în primă instanţă de Curtea de Apel Bucureşti pentru abuz în serviciu şi a fost condamnat la o pedeapsă cumulativă de cinci ani de închisoare cu executare.

Problemele cu Justiția ale reprezentantului UDMR au început în urmă cu vreo 10 ani. În 2014, Attila Markó a fost condamnat la închisoare cu suspendare pentru contribuţia sa, ca membru al comisiei de restituire, la restituirea unei proprietăţi bisericeşti naţionalizate din Sfântu Gheorghe, Colegiul Secuiesc Mikó. După ce UDMR-stul a fost inculpat şi în alte cazuri de restituire, în baza principiului răspunderii colective a comisiei de despăgubiri, Attila Markó a anunţat că se refugiază în Ungaria, deoarece nu mai are încredere în justiţia română.

Marko Attila a ajuns la Congres la trei zile de la achitare FOTO RMDSZ

Marko Attila a ajuns la Congres la trei zile de la achitare FOTO RMDSZ

În ceea ce privește acest ultim proces, acțiunea în Justiție a început în 2016. Potrivit rechizitoriului DNA, comisia de despăgubiri i-a acordat omului de afaceri Horia Simu o despăgubire în valoare de 8,7 milioane de euro pentru un teren de 25 de hectare din municipiul Constanţa, naţionalizat în perioada comunistă, dar supraevaluat faţă de preţul pieţei.

Potrivit acuzării, cei nouă inculpaţi din acest caz au produs un prejudiciu de aproape 7,7 milioane de euro statului român prin acordarea unei despăgubiri peste valoarea de piaţă pentru proprietatea naţionalizată în perioada comunistă. Potrivit sentinţei publicate pe site-ul ÎCCJ, toţi inculpaţii au fost achitaţi de abuz în serviciu, totodată Crinuţa Dumitrean, preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Restituirea Proprietăţilor, a fost achitată de acceptarea mitei din cauza prescripţiei, însă confiscarea bunurilor în valoare de 400 000 de euro, hotărâtă în primă instanţă, a rămas definitivă.

Fostul politician UDMR a fost achitat prin sentinţe definitive în alte patru cazuri similare de corupţie, astfel s-au încheiat toate procesele intentate împotriva lui.

Revenirea și anunțul unei conferințe de presă

Imediat după ultima achitare, Markó Attila a anunțat că va reveni acasă și că vrea să țină și o conferință de presă. „Aici se încheie povestea. Vă mulțumesc mult tuturor pentru sprijin și încurajări! Ne întâlnim acasă. Da, aș vrea să le cer reprezentanților presei să aibă puțină răbdare, apoi o să vreau să țin o conferință de presă, cu toată speranța la Sfântul Gheorghe”, a fost anunțul de pe Facebook, unde a făcut și rezumatul problemelor sale cu legea.

Până la conferință, Markó Attila a mers la Congresul UDMR, unde a fost bine primit de foștii săi colegi din politică. P lecarea celor condamnați în alte stat este o practică din ce în ce mai folosită de politicienii cu probleme, cele mai cunoscute cazuri fiind cele de fugiți în Italia.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 Nu le zice rău Ciucă...

4 Era omul Rusiei? / O anchetă de contraspionaj duce la demiterea comandantului polonez al EUROCORPS, locotenent-generalul Jaroslaw Gromadzinski

5 „Le-am spus atunci, foarte clar: Într-o lună începe războiul”