Fostul deputat PSD Ion Ochi, condamnat la 5 ani și 10 luni de închisoare. I s-a confiscat suma de 430.000 lei

Fostul deputat PSD Ion Ochi, condamnat la 5 ani și 10 luni de închisoare. I s-a confiscat suma de 430.000 lei

Fostul deputat PSD Ion Ochi a fost condamnat marţi, de Tribunalul Braşov, la o pedeapsă de cinci ani şi 10 luni de închisoare pentru luare de mită şi abuz în serviciu, decizia putând fi atacată în termen de 10 zile. 

 Totodată, instanţa a dispus şi confiscarea de la Ion Ochi a sumei de 430.238,38 lei, reprezentând contravaloarea mitei primite. 

În acelaşi dosar a fost condamnat la trei ani de închisoare cu executare şi primarul localităţii Prejmer, la data faptei şi acum, Todorică Constantin Şerban. 

"Decizia Tribunalului Braşov poate fi atacată în termen de 10 zile", a precizat pentru AGERPRES, purtătorul de cuvânt al Tribunalului Braşov, Gabriela Ciolacu. 

Aceasta a mai menţionat că suma de 1.647.238,83 de lei, la care se adaugă dobânzi şi penalităţi de întârziere, reprezintă despăgubirile acordate Consiliului Judeţean Braşov. 

"În baza art 397 alin.1 Cod Procedură Penală şi art 19. Cod Procedură Penală, admite acţiunea civilă exercitată de către partea civilă Unitatea Administrativ Teritorială a judeţului Braşov şi obligă inculpaţii OI, CV, TN, BN, STC şi NCD, în solidar, la plata către această parte civilă a sumei de 1.647.238,83 de lei la care se adaugă dobânzi şi penalităţi de întârziere conform. art. 174 şi 176 din Legea 207/2015, privind Codul de procedură fiscală, până la plata integrală a debitului, această sumă cu titlu de despăgubiri civile reprezentând daune materiale", se arată în decizia instanţei. 

Potrivit unui comunicat de presă al DNA din 2015, în a doua jumătate a anului 2011, fără respectarea prevederilor O.U.G. nr. 34/ 2006 privind achiziţiile publice, inculpatul Ochi Ion, în calitate de vicepreşedinte al Consiliului Judeţean Braşov, în înţelegere cu inculpatul Nica Cristian Dorin, director general SC Conforest SA, i-a încredinţat acestuia din urmă execuţia unor lucrări de reparaţii ale unui drum judeţean, respectiv DJ 112D, km 7+218 - 11+300, situat între localităţile Prejmersi Lunca Câlnicului.

Prin aceasta, s-a urmărit atât obţinerea unor foloase materiale necuvenite, cât şi capital electoral pentru alegerile parlamentare care urmau să se desfăşoare în toamna anului 2012 (alegeri în urma cărora a şi devenit deputat). Aceste lucrări au fost efectuate în proporţie de aproximativ 60% în perioada noiembrie-decembrie 2011, fără să existe vreo cerere din partea CJ Braşov, fără a exista vreun contract, fără specificaţii tehnice şi fără supraveghere din partea unui diriginte de şantier. 

Lucrările executate necorespunzător nu au fost finalizate, iar în prezent drumul judeţean respectiv se află într-o stare comparabilă cu cea anterioară reabilitării, fiind necesare, potrivit estimărilor, aceleaşi reparaţii. 

Pentru a crea o aparenţă de legalitate şi pentru a putea justifica decontarea şi plata lucrărilor, firma inculpatului Nica Cristian Dorin a participat la o procedură formală de achiziţie publică, context în care, la instigarea inculpatului Ochi Ion, comisia de evaluare a ofertelor a declarat câştigătoare societatea omului de afaceri cu un punctaj maxim, deşi oferta depusă nu a fost în realitate analizată. 

Mai mult, inculpatul Ochi Ion i-a determinat pe ceilalţi participanţi care au contestat procedura licitaţiei să-şi retragă contestaţiile formulate. 

Comisia de evaluare a ofertelor, din care au făcut parte şi inculpaţii Costea Viorel şi Blaga Nicolae, a fost constituită la data de 12 ianuarie 2012, printr-o dispoziţie a preşedintelui Consiliului Judeţean Braşov. 

În acelaşi context, la data de 2 aprilie 2012, inculpatul Ochi Ion, în baza împuternicirii emise de preşedintele CJ Braşov, a semnat un contract pentru executarea unor lucrări deja efectuate. 

În cursul aceleiaşi luni, inculpatul Ochi Ion l-a determinat pe dirigintele de şantier, inculpatul Tăutu Neculai, să semneze documentaţia întocmită de SC Conforest SĂ, situaţii de lucrări şi centralizatorul aferent lunii respective, în care erau specificate sumele care au stat la baza emiterii facturii în valoare de 2.507.444,30 lei, ce reprezenta peste 56% din valoarea totală a contractului, prezentată şi decontată ulterior de CJ Braşov. 

Pe parcursul anului 2012, în faţa refuzului iniţial de decontare al preşedintelui CJ Braşov, dar şi pentru a evita plata unor penalităţi de către firmă omului de afaceri, în baza unor adrese trimise de primarul localităţii Prejmer, inculpatul Şerban Todorică Constantin, la solicitarea inculpatului Ochi Ion şi pe baza unor referate întocmite de inculpatul Costea Viorel, contractul a fost prelungit succesiv prin 4 acte adiţionale, ultima dată la 28.09.2012, prelungindu-se fără termen. 

Până la acea dată, lucrările respective nu au fost finalizate şi nici recepţionate, suferind deteriorări semnificative din cauza modului necorespunzător de efectuare a acestora.
 

   


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”

3 Prima intoxicare aruncată pe piață de Antena 3, un sondaj realizat de fostul ginere al lui Dan Voiculescu

4 Da, are 60 de ani și s-a calificat la concursul național de frumusețe Miss Argentina...

5 VIDEO Surpriză totală / Cine ar fi „gurul” discipol al lui Gregorian Bivolaru săltat de mascați. Eugen Mârtz era invitat mereu la B1TV, la emisiunea Al…