Fostul ofițer FSB și lider separatist din Donbass Igor Ghirkin a fost arestat la Moscova. Acuzația formulată de statul rus

Fostul ofițer FSB și lider separatist din Donbass Igor Ghirkin a fost arestat la Moscova. Acuzația formulată de statul rus

Fostul ofițer FSB Igor Ghirkin, un critic al lui Vladimir Putin, a fost arestat la Moscova sub acuzația de „extremism”, a anunțat soția acestuia, preluată de presa rusă.

Igor Ghirkin FOTO Profimedia

„Soțul meu a fost acuzat în baza articolului 282 din Codul Penal al Federației Ruse (extremism, n. red.)”, a afirmat soția lui Ghirkin, citată de agenția de presă TASS, un instrument de propagandă al regimului Putin.

Informația a fost confirmată pentru TASS de către surse apropiate dosarului. Potrivit TASS, arestarea lui Ghirkin a avut loc vineri dimineață, iar fostul ofițer FSB este interogat în prezent.

Timp de mulți ani, Igor Ghirkin a fost considerat de neatins prin prisma trecutului său în cadrul FSB (fostul KGB) și rolului său în anexarea peninsulei Crimeea, în martie 2014, apoi în izbucnirea rebeliunii proruse din Donbass, în aprilie același an.

Statul rus i-a oferit chiar și protecție în cadrul anchetei internaționale privind prăbușirea unui avion al companiei Malaysia Airlines la 17 iulie 2014 într-un teritoriu controlat la acea vreme de separatiștii proruși din Donbass.

Pretins „ministru al Apărării” în al așa-zisei Republici Populare Donețk la acea vreme, Ghirkin este considerat drept principalul vinovat în producerea acestei tragedii aeriene soldate cu 298 de morți, fiind condamnat în contumacie la închisoare pe viață în Olanda.

Potrivit RBC, arestarea lui Ghirkin a avut loc la cererea unui fost angajat al grupului Wagner.

Un critic al felului în care Putin poartă războiul din Ucraina, Igor Ghirkin și-a anunțat recent intenția de a intra în politică. Acesta a fondat, împreună cu colonelul GRU Vladimir Kvacikov, „Clubul Patrioților Furioși”.

Igor Ghirkin, care se prezintă drept un naționalist rus, l-a atacat în repetate rânduri în ultimele luni pe Vladimir Putin, insinuând că este un lider de stat rupt de realitatea de pe frontul din Ucraina și că duce Rusia în prăpastie.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ce s-a întâmplat în Europa de Est e un miracol economic fără precedent“

2 Rafinăriile Rusiei, la un pas de colaps după „vizitele” nocturne ale dronelor ucrainene

3 Amănunte din sondajele pe București. Singura certitudine este căderea ireversibilă a lui Piedone

4 VIDEO Președintele Iranului, Ebrahim Raisi, a murit / „Niciun semn de viață” la locul accidentului, spune televiziunea de stat iraniană

5 VIDEO „Nasty” și-a ales candidatul pentru București! Pe cine susține fostul tenismen?