Fostul papă Benedict, dispus să depună mărturie într-un proces pentru abuzuri sexuale asupra unor minori

Fostul papă Benedict, dispus să depună mărturie într-un proces pentru abuzuri sexuale asupra unor minori

Papa Benedict al XVI-lea s-a declarat dispus să depună mărturie într-un proces deschis de un tribunal din sudul Germaniei pentru abuzuri sexuale comise de un preot catolic asupra unor minori, a declarat marţi o purtătoare de cuvânt a acelei instanţe, citată de DPA, potrivit Agerpres.

Papa emerit Benedict al XVI-lea / Foto Arhivă

Procesul îi vizează pe un preot suspectat de pedofilie, identificat sub numele de Peter H. în virtutea legii germane privind protecţia vieţii private, pe papa emerit Benedict - care a fost arhiepiscop de Munchen şi Freising din 1977 până în 1982 -, pe succesorul lui în acea funcţie - cardinalul Friedrich Wetter -, precum şi pe Arhidieceza de Munchen şi Freising.

Procurorii germani încearcă să demonstreze vinovăţia preotului şi a altor oficiali ai Bisericii Catolice într-o speţă considerată istorică pentru procesele deschise pentru abuzuri sexuale comise asupra unui minor - reclamantul fiind în prezent un bărbat de 38 de ani care locuieşte în landul Bavaria.

Un raport despre acel preot, publicat în ianuarie 2022, detaliază mai mulţi ani de abuzuri comise de oficiali ai Bisericii Catolice în acea arhidieceză. În loc să îl predea pe preotul în cauză unor procurori civili, reprezentanţii bisericii l-au transferat în alte localităţi, unde ciclul abuzurilor a reînceput, potrivit aceluiaşi raport.

Decizia papei-emerit Benedict (de a depune mărturie - n.r.) a înlăturat un obstacol ce exista în calea unui posibil proces. Dacă fostul cardinal Joseph Ratzinger nu ar fi luat această decizie, o aşa-numită "hotărâre în lipsă" ar fi fost pronunţată, însă tribunalul nu ar fi fost nevoit să judece acuzaţiile formulate împotriva fostului papă.

Din cauza expirării termenului de prescripţie, procesul va putea doar să stabilească vinovăţia inculpatului şi despăgubirile care pot fi impuse.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Dezvăluiri despre culisele unor negocieri secrete care ar fi putut termina demult războiul din Ucraina / Putin și Zelenski au fost dispuși să ia în cons…

2 Hărți care dau fiori / Victoria Rusiei în Ucraina ar avea consecințe devastatoare pentru apărarea NATO. România, printre țările aflate în pericol

3 Un text dur și fără perdea despre ce se întâmplă acum în Ucraina și în „lumea civilizată”

4 VIDEO Unde o fi plecat așa intempestiv Nicușor Dan?

5 Un articol despre ce se întâmplă în India...