Fostul parașutist rus care a criticat invadarea Ucrainei face noi acuzații: „Care e următorul pas? Război nuclear?”

Fostul parașutist rus care a criticat invadarea Ucrainei face noi acuzații: „Care e următorul pas? Război nuclear?”

Justificarea Kremlinului pentru invadarea Ucrainei „este o minciună", a declarat pentru CNN un parașutist rus care anterior a condamnat public războiul țării sale în Ucraina.

FOTO Le Soir

În urmă cu două săptămâni, Pavel Filatiev s-a pronunțat împotriva conflictului într-o mărturie de 141 de pagini postată pe pagina sa de socializare VKontakte, apoi a fugit din Rusia. El este primul militar rus în activitate care a criticat public invazia din Ucraina și a părăsit țara.

Acum, el declară pentru CNN că colegii săi de trupă sunt obosiți, înfometați și dezamăgiți - și că efortul de război al Kremlinului „distruge vieți pașnice”.

Am înțeles că am fost târâți într-un conflict grav în care pur și simplu distrugem orașe și nu eliberăm pe nimeni”, a declarat Filatiev pentru Matthew Chance de la CNN.

„Mulți au înțeles că nu vedem motivul pe care guvernul nostru încearcă să ni-l explice. Că totul este o minciună”, a spus el. „Nu facem decât să distrugem vieți pașnice. Acest fapt ne-a influențat enorm moralul. Acel sentiment că nu facem nimic bun”.

Soldații dezamăgiți de raționamentul guvernului pentru invazia în Ucraina

Filatiev, în vârstă de 33 de ani, a declarat că „corupția” și represiunea sunt foarte răspândite în țara sa de origine și a spus că unitatea sa - care a avut baza în Crimeea și a fost trimisă în Ucraina, intrând în Herson la începutul conflictului - a fost prost echipată și a primit puține explicații pentru invazia Rusiei.

Potrivit lui Filatiev, soldații și comandanții lor nu știau ce se aștepta de la ei să facă în Ucraina. El a adăugat că, după ce au ajuns în Herson și s-au confruntat cu rezistență din partea localnicilor care nu doreau să fie „eliberați”, au devenit curând dezamăgiți de raționamentul guvernului pentru invazia sa.

Parașutistul a servit în regimentul 56 de asalt aerian al Rusiei și a fost, de asemenea, implicat în eforturile de capturare a orașului Nikolaev. El a fost evacuat de pe linia frontului din cauza unei răni.

El a declarat că armata rusă a dus lipsă de echipamente de bază, precum și de drone și alte tipuri de avioane fără pilot în timpul stagiului său pe linia frontului.

„Cazărmile noastre sunt vechi de aproximativ 100 de ani și nu sunt capabile să găzduiască toți militarii noștri... toate armele noastre sunt de pe vremea Afganistanului”, a spus el.

„La câteva zile după ce am încercuit Herson, mulți dintre noi nu aveau asupra lor mâncare, apă sau saci de dormit”, a spus el. „Pentru că noaptea era foarte frig, nu puteam nici măcar să dormim. Găseam niște gunoaie, niște zdrențe, doar ca să ne învelim ca să ne încălzim”.

Cucerirea orașului Herson a fost un succes militar timpuriu semnificativ pentru Rusia. Ucraina se luptă acum pentru a recâștiga orașul, în timp ce luptele se deplasează din ce în ce mai mult spre sudul țării.

„Totul este corupt. Singurele legi care funcționează sunt cele represive”

Filatiev a declarat că se străduiește să înțeleagă viziunea președintelui rus Vladimir Putin, care a lansat invazia Ucrainei în urmă cu aproape șase luni și care și-a văzut trupele blocate într-un conflict crunt și costisitor.

„Acum că am ieșit de acolo și nu mai am o armă, cred că acesta este cel mai rău și mai prostesc lucru pe care l-ar fi putut face guvernul nostru”, a spus el. „Nu știu unde se îndreaptă guvernul. Care este următorul pas? Războiul nuclear?”

„Văd ce se întâmplă cu țara mea și sunt îngrozit. Totul este distrus, corupt”, a declarat el. „Singurele legi care funcționează bine sunt cele represive”.

Filatiev a fugit din Rusia după ce a realizat câteva interviuri preliminare pentru presă. Dar el a sugerat că Kremlinul s-ar putea răzbuna pentru poziția sa publică.

„Fie voi fi băgat în închisoare... fie mă vor reduce la tăcere, eliminându-mă. Au fost multe cazuri de acest gen în trecut”, a spus el.

„Nu văd nicio altă cale de ieșire. Dacă se va întâmpla, se va întâmpla”.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”

3 Da, are 60 de ani și s-a calificat la concursul național de frumusețe Miss Argentina...

4 O nouă arestare la vârf în Rusia

5 VIDEO Surpriză totală / Cine ar fi „gurul” discipol al lui Gregorian Bivolaru săltat de mascați. Eugen Mârtz era invitat mereu la B1TV, la emisiunea Al…