Fostul președinte al PE, Martin Schulz, candidatul propus de social-democrații germani pentru postul de cancelar

Fostul președinte al PE, Martin Schulz, candidatul propus de social-democrații germani pentru postul de cancelar

Partidul Social-Democrat (SPD) german a anunțat, marți seara, că îl propune pe fostul președinte al Parlamentului European (PE), Martin Schulz, în lupta cu Angela Merkel pentru postul de cancelar, la alegerile legislative ce vor avea loc în luna septembrie, în Germania, informează AFP.

Numele lui Martin Schulz a fost ales "în mod unanim" de responsabilii partidului, a indicat presei, la Berlin, actualul președinte al SPD, Sigmar Gabriel, după ce a anunțat că el renunță să candideze pentru această funcție din cauza impopularității sale.

Martin Schulz a spus că "acceptă cu enormă onoare" și "mândrie" propunerea. "Este o zi specială pentru mine", a adăugat Schulz, care urmează să-l înlocuiască în martie pe Sigmar Gabriel în postul de președinte al social-democraților.

Candidatura lui Schulz trebuie să fie aprobată duminică de comitetul director al partidului, pentru a deveni oficială.

După o președinție remarcată a Parlamentului European, Martin Schulz se bucură în Germania, după ultimele sondaje, de o popularitate personală apropiată de cea a Angelei Merkel și în orice caz net superioară lui Sigmar Gabriel, care era până azi propunerea naturală a social-democraților pentru postul de cancelar.

Schulz pleacă totuși cu un mare handicap: SPD este, la ora actuală, în spatele partidului conservator al actualei cancelare, CDU, în intențiile de vot privind alegerile legislative. El acuză o diferență de circa 15 puncte, SPD fiind la un minim istoric de circa 20% din preferințele alegătorilor față de 35%, scorul conservatorilor.

Social-democrații, membri minoritari ai coaliției guvernamentale actuale, îi văd chiar apropiindu-se de ei partidul antiimigrație Alternativa pentru Germania (AfD).

AGERPRES/ (AS — autor: Vicențiu Purcărea, editor online: Evelin Ceciu)


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO „Ucrainenii au luat 8.000 de telefoane mobile și le-au pus pe stâlpi de doi metri, așa detectează dronele Shahed”

2 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

3 Așa o fi? /

4 Dezvăluirile neașteptate ale șefului serviciului secret din Ucraina

5 Culisele uriașului scandal care zguduie regimul Orban, în Ungaria