Fostul preşedinte georgian Mihail Saakaşvili pune condiţii pentru a renunţa la greva foamei

Fostul preşedinte georgian Mihail Saakaşvili pune condiţii pentru a renunţa la greva foamei

Fostul preşedinte georgian încarcerat Mihail Saakaşvili a anunţat joi că va accepta să renunţe la greva foamei, care durează de peste cinci săptămâni, dacă este transferat într-un spital civil, relatează AFP.

Preşedinte prooccidental între 2004 şi 2013 şi considerat acum şeful opoziţiei, Saakaşvili, în vârstă de 53 de ani, s-a întors la 1 octombrie în Georgia după un exil de opt ani. Imediat arestat, el a fost încarcerat în baza unei condamnări pentru "abuz de putere", pe care o consideră pur politică.

Saakaşvili, care se află de 42 de zile în greva foamei pentru a protesta împotriva încarcerării, a fost transferat luni într-un spital-închisoare, serviciile penitenciare explicând că au acţionat pentru a evita "agravarea stării sale de sănătate".

În aceeaşi zi, fostul preşedinte georgian a afirmat că se teme pentru viaţa sa şi a dat asigurări că este maltratat fizic de gardieni.

Joi, Mihail Saakaşvili a anunţat că a luat "decizia de a pune capăt grevei foamei cu condiţia" de a fi transferat într-o "clinică high-tech" civilă pentru a se restabili.

"Odată ce o astfel de decizie va fi luată, voi înceta imediat greva foamei", a dat asigurări Mihail Saakaşvili într-o scrisoare făcută publică de avocatul său, Nika Gvaramia.

Saakaşvili a explicat că a "ţinut cont de recomandarea Curţii Europene pentru Drepturile Omului (CEDO), cu sediul la Strasbourg, şi a partenerilor occidentali".

Miercuri, CEDO a făcut apel la Saakaşvili să renunţe la greva foamei şi a îndemnat autorităţile georgiene "să-i acorde asistenţa medicală necesară".

Susţinătorii săi cer de săptămâni eliberarea sa sau cel puţin spitalizarea într-o unitate civilă, şi nu într-un spital penitenciar.

Cunoscut pentru faptul că a luptat eficient împotriva corupţiei, dar şi foarte criticat pentru că a provocat o intervenţie militară rusă în 2008, Mihail Saakaşvili a părăsit Georgia în 2013.

El a revenit la 1 octombrie, cu doar o zi înainte de alegerile municipale câştigate de partidul la putere, 'Visul georgian', şi calificate drept frauduloase de către opoziţie, care are în prim plan Mişcarea Naţională Unită a lui Saakaşvili.

Încarcerarea sa a agravat şi mai mult criza politică în Georgia, care a început cu alegerile legislative de anul trecut, câştigate la limită de 'Visul georgian' şi considerate fraudate de opoziţie.AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 PSD și PNL vor avea candidați separați la București: Gabriela Firea și Sebastian Burduja

2 O informație care dă fiori / Ce știe CIA despre intențiile Rusiei în Europa?

3 Piedone este pe punctul de a pierde inclusiv Sectorul 5... E disperare mare printre acoliții lui... Deh, s-a schimbat joaca...

4 AUDIO Numele lui Coldea, într-un nou scandal. Anca Alexandrescu a difuzat înregistrări depuse la DNA

5 Surprize în noul sondaj realizat de INSCOP la comanda News.ro