Fostul președinte german Roman Herzog a încetat din viață la vârsta de 82 de ani

Fostul președinte german Roman Herzog a încetat din viață la vârsta de 82 de ani

Roman Herzog, primul președinte ales al Germaniei reunificate, a încetat din viață la vârsta de 82 de ani, transmite marți DPA, care citează Președinția germană.

Herzog, născut la 5 aprilie 1934, a fost președinte al Germaniei în perioada 1994-1999. Înainte de a deține această funcție, Herzog a fost președinte al Curții Constituționale a Germaniei.

Membru al taberei creștin-democrate, Roman Herzog a militat neobosit pentru reformă și este cunoscut pentru un discurs rostit în 1997 în care a făcut apel la o schimbare profundă socială și economică.

Deși rolul președintelui în Germania este în mare parte unul simbolic, Herzog a imprimat o autoritate morală uriașă acestei poziții.

Actualul președinte german Joachim Gauck i-a adus un omagiu lui Roman Herzog, afirmând că a fost o "personalitate distinctă" cu un curaj extraordinar.
În calitate de șef al statului german, Herzog "a conturat și a lăsat o amprentă asupra sentimentului de identitate și a coeziunii societății germane", a scris Gauck într-o scrisoare de condoleanțe transmise soției președintelui, baroana Alexandra von Berlichingen.

"Cu expertiza, înțelepciunea și experiențele căpătate în timpul vieții, el a luptat pentru țara noastră și pentru Constituția sa liberă", a scris Gauck.

"În calitate de ministru, de președinte al Curții Constituționale și de președinte al Germaniei, drepturile cetățenilor și libertatea nu au fost niciodată termeni abstracți", a mai scris Gauck.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Halep, prima veste bună după o lungă perioadă: Situația paradoxală cu care se confruntă

2 Mihai Tudose, în centrul unui scandal de hărțuire sexuală

3 Cum a devenit Austria fortăreața Rusiei în Europa / Amănunte greu de digerat despre o țară care s-a opus intrării României în Schengen

4 ULTIMA ORĂ Mama fetei de 12 ani găsită moartă într-o canapea din București a fost prinsă în Spania / Decesul fetei s-ar fi produs în luna aprilie, prin …

5 VIDEO Imagini cu proporțiile dezastrului după distrugerea barajului Nova Kakhovka