Fostul primar al Ploieștiului, Andrei Volosevici, trimis în judecată pentru abuz în serviciu și trafic de influență

Fostul primar al Ploieștiului, Andrei Volosevici, trimis în judecată pentru abuz în serviciu și trafic de influență

Fostul primar al Ploieștiului, senatorul Andrei Volosevici, a fost trimis în judecată de procurorii DNA Ploiești, acesta fiind acuzat de abuz în serviciu și două fapte de trafic de influență în legătură cu finanțarea echipei FC Petrolul Ploiești și atribuirea unui contract de lucrări.

În același dosar a fost deferită justiției Simona Albu, la data faptei șef al Serviciului Juridic în cadrul Direcției Juridice a Primăriei municipiului Ploiești, pentru săvârșirea infracțiunii de abuz în serviciu având drept consecință obținerea unui folos necuvenit pentru altul.

În prezent, Simona Albu ocupă funcția de secretar al municipiului Ploiești.

Potrivit unui comunicat de presă al DNA, în rechizitoriul întocmit în cauză s-a reținut că Volosevici, în calitate de primar al municipiului Ploiești și ordonator principal de credite, a inițiat, cu încălcarea dispozițiilor legale, proiectul de hotărâre privind asocierea municipiului Ploiești cu SC FC Petrolul SA, proiectul constând în finanțarea și realizarea în comun a unor acțiuni, servicii și proiecte de interes public local și având ca obiectiv principal funcționarea echipei de fotbal FC Petrolul.

Totodată, Volosevici este acuzat că, la data de 3 septembrie 2009, a semnat un contract de asociere între municipiul Ploiești și SC FC Petrolul SA Ploiești, în condițiile în care, potrivit legii, o instituție publică nu poate finanța o activitate lucrativă desfășurată de un agent economic cu capital privat.

Contractul în cauză a fost vizat pentru legalitate de inculpatele Maria Magdalena Mazâlu, la acea dată secretar al municipiului, și Simona Albu, șef al Serviciului Juridic în cadrul Direcției Juridice a primăriei.

Astfel, bugetul local al Ploieștiului a fost prejudiciat cu suma totală de 32.577.437 lei, SC FC Petrolul SA obținând un folos necuvenit de aceeași valoare.

Suma în cauză reprezintă plăți efectuate exclusiv în baza contractului cu încălcarea dispozițiilor legale privind finanțele publice (17.842.137,70 lei), chirie datorată de SC Petrolul SA pentru Stadionul "Ilie Oană" pus la dispoziție în baza contractului, cu încălcarea prevederilor legale privind administrația publică locală (12.955.859,28 lei), contravaloare utilități datorată de societate și achitată din bugetul local (121.234,19 lei), debite stabilite prin acte de control ale Curții de Conturi a României — Camera de Conturi Prahova ca fiind datorate de societate și care în evidența contabilă a unității administrativ teritoriale apar ca achitate prin transferarea sumei respective între conturi ale bugetului local și nu prin plăți efectuate de societate (1.658.205,90 lei).

Totodată, Andrei Volosevici este acuzat că, în vara anului 2012, a pretins unui om de afaceri (denunțător în cauză) suma de 80.000 lei pe care a primit-o în trei tranșe, în perioada campaniei electorale pentru alegerile locale la care candida pentru obținerea unui nou mandat.

În schimb, o anumită firmă la care omul de afaceri avea interes trebuia să câștige un contract finanțat de primărie pentru executarea unei parcări supraterane în municipiul Ploiești, iar ulterior denunțătorul urma să obțină lucrări în subantrepriză la obiectivul respectiv.

"În același context și în aceeași calitate, în perioada martie — aprilie 2012, inculpatul Volosevici Andrei Liviu a pretins de la un alt om de afaceri (denunțător în cauză) foloase materiale necuvenite, constând în închirierea de panouri publicitare, prestarea de servicii de panotaj și producția de afișe electorale, în valoare totală de 21.150,12 euro, precum și suma de 20.000 lei achitată de acesta din urmă către o firmă indicată de edil", se mai arată în comunicat.

Potrivit DNA, aceste foloase au fost pretinse și primite de Volosevici în schimbul intervenției la funcționarii primăriei și la consilierii locali pentru promovarea și aprobarea unui proiect de hotărâre privind prelungirea contractului de asociere încheiat între municipiul Ploiești și o societate comercială vizând exploatarea în comun a unor panouri publicitare aflate pe terenul aparținând domeniului public de interes local al orașului.

În același dosar, procurorii anticorupție au dispus disjungerea cauzei și continuarea cercetărilor față de inculpata Maria Magdalena Mazâlu, fost secretar al municipiului Ploiești.

De asemenea, a fost dispusă măsura asiguratorie a sechestrului asupra mai multor bunuri imobile ce aparțin lui Andrei Volosevici.

Cauza a fost trimisă spre judecare Înaltei Curți de Casație și Justiției, cu propunerea de a se menține măsurile asiguratorii.

AGERPRES/ (AS — autor: Anamaria Toma, editor: Oana Popescu, editor online: Simona Aruștei)

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Trei tinere au restituit o borsetă cu 13.000 de euro pierdută de un şofer după ce poliţiştii au făcut publice …

2 ULTIMA ORĂ Este oficial, Facultatea de Drept a Universității București va exmatricula 45 de studenți din anul …

3 Regina videochatului din România câștigă în două săptămâni cât Iohannis în trei ani?

4 Teodorovici, care a fost partea ta? / Cum ajung banii de la UE în buzunarele baronilor PSD / Azi, miliardul de eur…

5 Valentina Pelinel, transformare radicală la 40 de ani