Fostul primar din Râmnicu Vâlcea, Emilian Frâncu, rămâne condamnat definitiv la patru ani de închisoare cu executare

Fostul primar din Râmnicu Vâlcea, Emilian Frâncu, rămâne condamnat definitiv la patru ani de închisoare cu executare

Fostul primar al municipiului Râmnicu Vâlcea Emilian Frâncu rămâne definitiv cu condamnarea de patru ani de închisoare cu executare după ce Curtea de Apel Bucureşti a respins, luni, contestaţia în anulare depusă în dosarul de corupţie în care Frâncu a fost condamnat, potrivit Mediafax.

Potrivit soluţiei publicate pe portalul instanţelor de judecată, Curtea de Apel Bucureşti a respins, luni, ca inadmisibilă contestaţia în anuale formulată de Emilian Frâncu, obligându-l pe contestator să plătească 200 de lei cheltuieli judiciare.

Decizia Curţii de a respinge această contestaţie în anulare este definitivă.

Contestaţia în anulare în dosarul de corupţie al fostului primar al municipiului Râmnicu Vâlcea Emilian Frâncu a fost înregistrată pe 7 aprilie 2014, la mai puţin de două săptămâni de la condamnare definitivă la patru ani de închisoare cu executare pentru de luare de mită.

În 26 martie 2014, Curtea de Apel Bucureşti a admis apelul Direcţiei Naţionale Anticorupţie, care a contestat condamnarea lui Frâncu, de către Tribunalul Bucureşti, la patru ani de închisoare cu suspendare, şi a decis ca primarul municipiului Râmnicu Vâlcea să execute pedeapsa, sentinţa fiind definitivă.

Instanţa a mai dispus ca din pedeapsa de patru ani să fie scăzută perioada în care Emilian Frâncu a fost arestat preventiv, respectiv din 25 aprilie până în 17 septembrie 2013.

În 17 septembrie 2013, Tribunalul Bucureşti l-a condamnat pe Emilian Frâncu la patru ani de închisoare cu suspendare pentru luare de mită, primarul fiind eliberat atunci după cinci luni de închisoare.

Emilian Frâncu a revenit la Primăria Râmnicu Vâlcea în 19 septembrie 2013, el declarând atunci că nu va demisiona din funcţie şi că va continua proiectele începute în oraş.

Potrivit procurorilor DNA, la începutul anului 2013, Primăria Râmnicu Vâlcea a încredinţat unei firme de arhitectură un proiect cu denumirea "Reorganizarea şi amenajarea spaţiului public central din municipiul Râmnicu Vâlcea", având ca obiect amenajarea unei pieţe publice, a unei parcări subterane şi a unui pasaj pietonal. Costul serviciilor de proiectare a fost stabilit la aproximativ 200.000 de euro.

Primarul din Râmnicu Vâlcea a fost denunţat de administratorul firmei de arhitectură, după ce Frâncu i-ar fi cerut 20.000 de euro, respectiv 10 la sută din suma de 200.000 de euro atribuită pentru contractul de prestări de servicii. Frâncu a condiţionat semnarea actelor privind încheierea, derularea şi executarea contractului de prestări servicii de acordarea sumei de 20.000 de euro, au notat procurorii în rechizitoriu.

După finalizarea lucrărilor menţionate în contractul de prestări servicii şi după plata unei prime tranşe din banii datoraţi de Primăria Râmnicu Vâlcea, în 22 aprilie 2013, Emilian Frâncu i-a cerut administratorului firmei să îi dea, printr-un intermediar, 50.000 de lei. De această dată, Frâncu a condiţionat semnarea documentele pentru cea de-a doua tranşă care trebuia acordată firmei pentru serviciile al căror beneficiar era Primăria Râmnicu Vâlcea de acordarea acestei sume, au mai arătat procurorii.

Mai mult, Frâncu i-a cerut administratorului firmei 40.000 de lei, după plata ultimei tranşe pentru prestarea serviciilor, iar pentru a ascunde provenienţa banilor, a propus încheierea unui contract de sponsorizare.

În 25 aprilie 2013, Emilian Frâncu a fost prins în flagrant, după ce a primit de la administratorul firmei de arhitectură, prin intermediar, cei 50.000 de lei ceruţi.
Frâncu a susţinut în faţa instanţei că banii nu îi erau destinaţi şi că ar fi încercat să obţină o sponsorizare pentru evenimentele legate de împlinirea a 625 de ani de la atestarea oraşului Râmnicu Vâlcea.

În prezent, Emilian Frâncu este încarcerat şi execută pedeapsa la care a fost condamnat.

 


Citește și:

populare
astăzi

1 Rusia a decis unilateral să mute granița cu Lituania și Finlanda, în Marea Baltică

2 VIDEO „Bătrânul” lansator APR-40 din România, surpriza de pe frontul din Ucraina

3 Un scandal sexual care ia amploare / După jurnalistă, alte două femei îl acuză pe Răzvan Băltăreţu că nu le-a respectat consimțământul

4 Rusia trece la următorul nivel? / „Ar fi sfârșitul păcii și al stabilității în regiune” / Putin este cu ochii pe insula suedeză Gotland

5 Foarte interesante amănunte...