Fostul procuror șef al PJ Sinaia, Iulian Văduvan, trimis în judecată pentru luare de mită și spălare de bani

Fostul procuror șef al PJ Sinaia, Iulian Văduvan, trimis în judecată pentru luare de mită și spălare de bani

Fostul procuror șef al Parchetului de pe lângă Judecătoria (PJ) Sinaia, Iulian Văduvan, a fost trimis în judecată de DNA Ploiești, în stare de arest preventiv, pentru luare de mită și spălare de bani, ambele infracțiuni fiind săvârșite în formă continuată.

Potrivit unui comunicat emis, luni, de DNA, Văduvan este acuzat că a cerut și primit bani și alte foloase de la doi oameni de afaceri, denunțători în cauză, pentru a le asigura acestora protecția în diferite dosare în care erau implicați.

Astfel, în perioada 2007-2012, în timp ce îndeplinea funcția de prim procuror și efectua și supravegherea urmăririi penale ca procuror de caz, Văduvan a pretins și a primit cu titlu gratuit, în mod repetat, de la un denunțător, carburant auto pentru alimentarea autoturismelor pe care le deținea, cuantificat la 9.819,69 litri în valoare totală de 46.863,79 lei, precum și sume de bani în cuantum de 105.815,67 lei.

"Aceste foloase au fost pretinse și primite de magistrat în schimbul asigurării protecției omului de afaceri, în sensul soluționării cât mai rapid sau în mod favorabil (după caz) a plângerilor penale formulate de denunțător împotriva altor persoane și instrumentate la nivelul Parchetului de pe lângă Judecătoria Sinaia, precum și pentru soluționarea favorabilă a cauzelor care îl vizau pe el sau societățile pe care le reprezenta", se arată în comunicatul citat.

De asemenea, în rechizitoriul întocmit în cauză procurorii au reținut că, în cursul anului 2009, în același scop al asigurării protecției, inculpatul a pretins și primit indirect de la un alt om de afaceri suma de 10.000 lei.

Astfel, în perioada 2007 — 2015, inculpatul, în nume propriu sau ca prim procuror, a adoptat soluții favorabile denunțătorilor în 12 dosare penale.

"Totodată, în perioada 2008-2012, inculpatul Văduvan Iulian Costin a disimulat adevărata natură a provenienței sumei de 115.815,67 lei, pretinsă și primită cu titlu de mită de la cei doi oameni de afaceri, cerându-le acestora, în prealabil, să o disimuleze în forma unor contracte de sponsorizare încheiate între firmele acestora și soția sa. O parte din bani a fost folosită pentru deplasările inculpatului și ale soției sale în străinătate la diverse manifestări în domeniul medical, iar o altă parte a fost retrasă în numerar", mai spun procurorii.

În cauză, procurorii DNA Ploiești au instituit sechestru asupra mai multor bunuri mobile ce aparțin inculpatului Iulian Văduvan.

Dosarul a fost trimis spre judecare Curții de Apel Ploiești, cu propunere de a se menține măsurile preventive și asiguratorii dispuse în cauză.

AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Marele fâs / „Celebra avocată” adusă de frații Tate din America a înfrânt

2 „Da, am făcut-o la ei în cabină!” / Dezvăluirea intimă a unei stewardese. Ce le arăta piloților în timpul zborului

3 Cum a fost posibil? / BBC a venit în România și a descoperit chestii incredibile despre frații Tate

4 Mădălina Ghenea și punct

5 VIDEO Ați văzut faza asta cu „cerbera” fraților Tate?