Fostul rege Juan Carlos asigură că amanta sa nu i-a servit drept paravan pentru disimularea de fonduri

Fostul rege Juan Carlos asigură că amanta sa nu i-a servit drept paravan pentru disimularea de fonduri

Fostul rege al Spaniei, Juan Carlos, susţine că fosta sa amantă, aflată în centrul dezvăluirilor despre posibile fapte de corupţie care l-au determinat să se autoexileze, nu i-a servit drept paravan pentru a-şi disimula averea, conform unei scrisori din anul 2018 publicată vineri de presa spaniolă, relatează AFP.

Corinna Larsen, care a fost amanta regelui spaniol între anii 2004 şi 2009, a recunoscut că a primit mai târziu de la acesta o donaţie enormă - 65 de milioane de euro, potrivit unei investigaţii a ziarului elveţian La Tribune de Geneve.

Ea afirmă într-un interviu difuzat joi de BBC că regele i-a făcut acest ''cadou extrem de generos'' ca recunoştinţă pentru prietenia ei, pentru a-i asigura viitorul şi pentru afecţiunea pe care el o dobândise faţă de fiul ei.

Această femeie de afaceri de origine daneză care a luat numele unui fost soţ german, prinţul zu Sayn-Wittgenstein, se numără printre suspecţii într-o anchetă a justiţiei elveţiene despre fondurile depuse în Elveţia de către fostul monarh spaniol, în special o sumă de 100 de milioane de dolari pe care ar fi primit-o din partea Arabiei Saudite în anul 2011 drept comision după adjudecarea de către un consorţiu de companii spaniole a contractului pentru un tren de mare viteză între Mecca şi Medina.

Procurorul elveţian care investighează cazul suspectează că donaţia de 65 de milioane de euro pentru Corinna zu Sayn-Wittgenstein ar fi avut ca scop disimularea a ceea ce ar mai fi rămas din cele 100 de milioane de dolari primiţi din partea saudiţilor. Într-un asemenea caz s-ar face vinovată de spălare de bani, ceea ce ea neagă categoric.

Publicarea scrisorii, datată 12 august 2018, deci la puţin timp după ce presa spaniolă a publicat înregistrări atribuite Corinnei zu Sayn-Wittgenstein în care ea îl acuză pe Juan Carlos de corupţie, apără aşadar teza nevinovăţiei fostului monarh.

În această scrisoare redactată în franceză şi adresată unui om de afaceri din Elveţia, avocatul Dante Canonica, Juan Carlos asigură că donaţia pe care i-a făcut-o Corinnei în 2012 este irevocabilă, că niciodată nu a încercat să recupereze banii şi, contrar a ceea ce scrie presa spaniolă, ea nu a ascuns banii săi, ceea ce spune şi Corina în interviul acordat BBC.

Scandalul declanşat de dezvăluirile acesteia privind acel ''comision'' saudit ce a condus la anchete penale în Elveţia şi Spania l-a determinat pe fostul suveran să părăsească Spania pe 3 august pentru a se stabili în Emiratele Arabe Unite.AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Descoperire care dă de gândit în Brazilia...

2 O profesoară de Română care susține că „Luceafărul“ lui Eminescu este roman, greu de demis

3 VIDEO De azi se va circula pe 12 km noi din A0, permițând șoferilor o legătură pe autostradă în partea de sud a Capitalei între DN6, DN5 și DN4

4 „Dacă rămâneam cu el era vai de vieţişoara mea. Era un diavol frumos” / I-a fost amantă lui Florin Piersic timp de 9 ani

5 A început „detonarea” lui Piedone? A apărut o „personajă” nouă în peisaj...