Fotbal - EURO 2020: Italia a învins Austria după prelungiri (2-1) şi s-a calificat în sferturi

Fotbal - EURO 2020: Italia a învins Austria după prelungiri (2-1) şi s-a calificat în sferturi

Selecţionata de fotbal a Italiei s-a calificat cu emoţii în sferturile de finală ale EURO 2020, după ce a învins echipa Austriei cu scorul de 2-1 (0-0, 0-0), într-un meci care a avut nevoie de prelungiri, sâmbătă seara, la Londra, în optimile de finală ale competiţiei.



Squadra Azzurra, după trei meciuri foarte bune în grupă, a câştigat greu, prin golurile marcate de Federico Chiesa (95) şi Matteo Pessina (105), însă a tremurat pentru calificare după golul lui Sasa Kalajdzic (114).

Italia nu a mai arătat decât parţial jocul spectaculos de până acum, replica Austriei fiind una remarcabilă, cu mult peste ceea ce a arătat în meciurile de la Bucureşti şi Amsterdam (din grupă).



Austriecii au început curajos şi după zece minute aveau o posesie de 65%.



Italia a depăşit momentul şi a preluat controlul jocului, iar apoi au început să apară şi ocaziile de gol.



Spinazzola (11) a şutat din unghi, dar pe lângă poartă, Insigne (14) a tras din partea stânga, dar Bachmann a reţinut. Prima mare ocazie de gol a fost semnată de Barella (17), care a tras din marginea careului, dar Bachmann a respins cu un reflex cu piciorul.



Austria a avut o şansă notabilă în prima parte, însă Arnautovic (18) a şutat de la 25 metri, peste poartă.

Immobile (25) a fost deposedat in extremis de Alaba la o fază clară de gol, după care a tras prin surprindere de la 25 de metri, mingea lovind vinclul porţii lui Bachmann (32).

În finalul primei reprize, Bachmann s-a remarcat şi la şutul lui Spinazzola de la 16 metri (43).

Italia a făcut o repriză secundă mai slabă, cu multe erori, iar austriecii nu s-au lăsat invitaţi, avansând liniile şi creând pericol la poarta lui Donnarumma.

Alaba a trimis puţin peste ţintă din lovitură liberă de la 16 metri (52). Sabitzer (61) a şutat de la 24 de metri, dar mingea a fost deviată de Bonucci în corner. Arnautovic (63) a şutat pe colţul scurt, dar Donnarumma a prins.

Austria a reuşit chiar să marcheze (65), prin Arnautovic, la o minge recentrată de Alaba, dar golul a fost anulat de VAR pentru ofsaid.

Sabitzer a mai avut o oportunitate (68), dar a tras de la 22 de metri, pe lângă poartă.

Schimbările aduse de Mancini (Chiesa şi Pessina) au început să îşi arate roadele, şi Italia a iniţiat câteva acţiuni periculoase, însă Insigne (72) a tras din careu pe lângă poartă, iar Berardi (83) a ratat reluarea din foarfecă, meciul ajungând în prelungiri.

Chiesa a dat primul semnat (94), cu un şut din lateral dreapta, prins de portar. Un minut mai târziu, Spinazzola a trimis o diagonală, Chiesa a controlat mingea şi a trecut de Laimer, iar apoi a şutat din unghi la colţul lung, deschizând scorul.

Bachmann a salvat un gol ca şi făcut (104), la lovitura liberă a lui Insigne, iar apoi Pessina a majorat diferenţa italienilor (105), după un dribling, cu un şut din unghi, la o minge aşezată de Acerbi.

Austria s-a aruncat în atac cu ultimele forţe şi a reuşit să se apropie periculos de poarta lui Donnarumma. Portarul italian a avut o intervenţie salutară (106) la şutul lui Schaub de la 25 de metri. Sabitzer a ratat o mare şansă de gol (111), luftând din careu, iar apoi trăgând imprecis.

Echipa antrenată de Franco Foda a marcat în min. 114 un gol al speranţei, prin masivul Kalajdzic, atacantul lui Stuttgart, reluând cu capul din cădere, la colţul scurt, în urma cornerului executat de Schaub.

Acesta a fost primul gol încasat de Italia în ultimele 12 partide.

Italienii au ratat mai multe contraatacuri supranumerice, pe care le-au tratat cu superficialitate, cea mai mare ocazie consemnându-se în min. 119, când Chiesa l-a lobat pe Bachmann, dar Trimmel a respins din faţa porţii goale.

Italia este neînvinsă acum în faţa Austriei de 14 meciuri internaţionale (10 victorii, 4 egaluri), ultimul eşec în partidele directe înregistrându-se în 1960.

Meciul de pe Wembley a fost primul pentru Austria în fazele eliminatorii la EURO, precedentul turneu major la care a ajuns într-o astfel de fază fiind Cupa Mondială din 1954.

Italia, a doua echipe calificată în sferturi, după Danemarca (4-0 cu Ţara Galilor), va juca în faza următoare contra câştigătoarei dintre Belgia şi Portugalia, pe 2 iulie, la Munchen.


Italia - Austria 2-1 (0-0, 0-0), după prelungiri
Au marcat: Federico Chiesa (95), Matteo Pessina (105), respectiv Sasa Kalajdzic (114).
Londra, Stadionul Wembley
EURO 2020 - optimile de finală

Au evoluat echipele:
Italia: 21. Gianluigi Donnarumma - 2. Giovanni Di Lorenzo, 19. Leonardo Bonucci (căpitan), 15. Francesco Acerbi, 4. Leonardo Spinazzola - 18. Nicolo Barella (12. Matteo Pessina, 68), 8. Jorginho, 6. Marco Verratti (5. Manuel Locatelli, 67) - 11. Domenico Berardi (14. Federico Chiesa, 84), 17. Ciro Immobile (9. Andrea Belotti, 84), 10. Lorenzo Insigne (16. Bryan Cristante, 108). Selecţioner: Roberto Mancini.
Rezerve neutilizate: 1. Salvatore Sirigu, 26. Alex Meret - 13. Emerson, 20. Federico Bernardeschi, 22. Giacomo Raspadori, 23. Alessandro Bastoni, 25. Rafael Toloi.
Austria: 13. Daniel Bachmann - 21. Stefan Lainer (16. Christopher Trimmel, 114), 3. Aleksandar Dragovic, 4. Martin Hinteregger, 8. David Alaba (căpitan) - 23. Xaver Schlager (11. Michael Gregoritsch, 106), 10. Florian Grillitsch (17. Louis Schaub, 106) - 24. Konrad Laimer (6. Stefan Ilsanker, 113), 9. Marcel Sabitzer, 19. Christoph Baumgartner (18. Alessandro Schoepf, 90) - 7. Marko Arnautovic (25. Sasa Kalajdzic, 97). Selecţioner: Franco Foda.
Rezerve neutilizate: 1. Alexander Schlager, 12. Pavao Pervan - 2. Andreas Ulmer, 5. Stefan Posch, 14. Julian Baumgartlinger, 15. Philipp Lienhart.

Arbitru: Anthony Taylor; arbitri asistenţi: Gary Beswick, Adam Nunn (toţi din Anglia); al patrulea oficial: Sandro Schaerer; arbitru de rezervă: Stephane De Almeida (ambii din Elveţia)
Arbitru video: Stuart Attwell; arbitri asistenţi video: Chris Kavanagh, Lee Betts (toţi din Anglia), Pol van Boekel (Olanda)
Observator UEFA pentru arbitri: Darko Ceferin (Slovenia)
Cartonaşe galbene: Arnautovic (2), Di Lorenzo (50), Barella (51), Hinteregger (103), Dragovic (120+1).
AGERPRES (AS-editor: Mihai Ţenea, editor online: Andreea Preda)

Foto: (c) Justin Tallis/REUTERS


Citește și:

populare
astăzi

1 PSD și PNL vor avea candidați separați la București: Gabriela Firea și Sebastian Burduja

2 O informație care dă fiori / Ce știe CIA despre intențiile Rusiei în Europa?

3 Piedone este pe punctul de a pierde inclusiv Sectorul 5... E disperare mare printre acoliții lui... Deh, s-a schimbat joaca...

4 AUDIO Numele lui Coldea, într-un nou scandal. Anca Alexandrescu a difuzat înregistrări depuse la DNA

5 Surprize în noul sondaj realizat de INSCOP la comanda News.ro