Fotbal: Cluburile caută noi opţiuni pentru viitorul competiţiilor europene

Fotbal: Cluburile caută noi opţiuni pentru viitorul competiţiilor europene

Cluburile europene de fotbal caută noi opţiuni pentru viitorul Ligii Campionilor, după ce o propunere care oferea locuri permanente unui număr de 24 de echipe a întâmpinat o puternică opoziţie, au afirmat surse apropiate, luni, citate de Reuters.

Preşedintele Asociaţiei Cluburilor Europene (ECA), Andrea Agnelli, a lăsat să se înţeleagă faptul că acest plan întâmpină rezistenţă, recunoscând în discursul său de luni că membrii ECA au viziuni diferite pe acest subiect.

UEFA a lucrat cu ECA, asociaţie care reprezintă 232 de cluburi, în privinţa reformării sistemului competiţional european intercluburi începând din 2024.

Propunerea iniţială avea în vedere crearea unei ligi paneuropene cu trei eşaloane, cu promovări şi retrogradări între divizii. Liga de elită ar fi noua versiune a Champions League, iar 24 din cele 32 de echipe şi-ar păstra locurile pentru sezonul următor, rupând tradiţia că o calificare se realizează prin performanţă în competiţia internă.

Se sugera şi formarea a patru grupe de opt echipe în faza grupelor, ceea ce ar însemna un număr mai mare de meciuri.

Propunerea a întâmpinat o opoziţie puternică din partea ligilor naţionale de pe continent, care au susţinut că lupte pentru un loc de Champions League este un aspect cheie al competiţiilor lor. Un număr de membri ECA au părăsit discuţiile la o întâlnire în iunie, în Malta, criticând planul.

Surse apropiate cluburilor au precizat, luni, că există alte propuneri acum în discuţie.

Una dintre ele prevede formarea de grupe a câte şase echipe în Champions League, iar alta, propusă de FC Copenhaga, ar schimba criteriile care decis alocarea de locuri pentru competiţie.

În prezent, locurile sunt alocate cluburilor în conformitate cu locul pe care termină în respectivele campionate naţionale, primele patru formaţii din Anglia, Spania, Italia şi Germania primind acces direct în faza grupelor Champions League.

FC Copenhaga propune ca palmaresele istorice ale cluburilor ar trebui să fie luate în calcul, fapt care ar favoriza cluburile importante din campionatele de valoare medie în faţa cluburilor mai mici din ligile de top.

''Sentimentul înaintea reuniunii din Malta era că totul este decis. Aţi văzut cu toţii că nu este aşa'', a declarat Agnelli în faţa Adunării Generale a ECA, fără a menţionat propunerea.

''A fost extraordinar să văd participarea atâtor cluburi la consultări în ultimele luni. A fost începutul unui proces autentic, deschis şi transparent. Avem vederi diferite legate de formatele şi principiile de stabilitate. Avem probleme legate de calendar. Înţeleg acest lucru - însă există un consens general că reforma trebuie să aibă loc în 2024/25'', a mai spus Agnelli.
AGERPRES (AS-editor: Mihai Ţenea, editor online: Gabriela Badea)


Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 Nu le zice rău Ciucă...

4 Era omul Rusiei? / O anchetă de contraspionaj duce la demiterea comandantului polonez al EUROCORPS, locotenent-generalul Jaroslaw Gromadzinski

5 „Le-am spus atunci, foarte clar: Într-o lună începe războiul”