Fotbal: Decesul lui Ian St John, legenda lui FC Liverpool

Fotbal: Decesul lui Ian St John, legenda lui FC Liverpool

Scoţianul Ian St John, fostul atacant al lui FC Liverpool din perioada 1960-1970, a încetat din viaţă marţi, la vârsta de 82 de ani, a anunţat clubul englez de fotbal, citat de EFE.

St John a marcat 118 goluri în 452 de meciuri disputate în tricoul lui Liverpool, alături de care a câştigat două titluri de campion şi o Cupă a Angliei, prima din istoria clubului de pe Anfield, după ce a înscris golul victoriei în minutul 117 al finalei cu Leeds United (2-1) din 1965.

El a venit în 1961 la Liverpool, în momentul în care echipa se afla în divizia secundă, ajutând-o apoi să promoveze şi să cucerească titlul naţional în cel de-al doilea sezon după revenirea în prima ligă (1963-1964).

Ian St John, care evoluase anterior în ţara sa, la Motherwell, s-a despărţit de Liverpool în 1971, încheindu-şi cariera doi ani mai târziu, la Tranmere Rovers, după ce a evoluat o perioadă şi în Africa de Sud.

Fostul atacant al "comoranilor" a evoluat de 20 de ori pentru selecţionata Scoţiei, înscriind în total nouă goluri, ultimul dintre ele pe Wembley în faţa Angliei, în 1965.

După retragere, St John a avut o scurtă carieră de antrenor, activând la echipele Motherwell şi Portsmouth, iar apoi a fost realizatorul unei emisiuni de televiziune dedicată fotbalului, alături de fostul internaţional englez Jimmy Greaves.
AGERPRES (AS/autor: Mihai Dragomir, editor: Mihai Ţenea, editor online: Gabriela Badea)


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 Bilanțul după trei luni al noului comandant al Forțelor Armate Ucrainene: Armata lui Putin sângerează din greu, dar câștigă încă teren

3 STENOGRAME „Eugen Mîrtz i-a inoculat victimei ideea că prin sexul anal a salvat-o de la moarte deblocându-i o chakră ce controlează punctele vitale”

4 Se întâmplă lucruri? / Se strânge robinetul?

5 „Au vrut ca o Ucraină epuizată, dar încă neînvinsă, să fie forțată să se așeze la masa negocierilor cu o Rusie epuizată, dar și neînvinsă”