Fotbal: LPF solicită FRF ca două brigăzi româneşti să folosească tehnologia VAR la meciurile din play-off/play-out

Fotbal: LPF solicită FRF ca două brigăzi româneşti să folosească tehnologia VAR la meciurile din play-off/play-out

Marius Avram, manager al proiectului VAR în cadrul LPF, a declarat, joi, într-o conferinţă de presă, că Liga Profesionistă de Fotbal a făcut o solicitare către FRF pentru ca singurele două brigăzi româneşti certificate VAR de către FIFA, conduse de centralii Ovidiu Haţegan şi Istvan Kovacs, să poată folosi tehnologia la anumite meciuri din faza play-off / play-out a actualei ediţii a Ligii I.

"În acest moment, având deja două maşini VAR pregătite, studiem posibilitatea... Având în vedere că România are în acest moment două stadioane pregătite deja pentru VAR şi pe care a fost folosită această tehnologie, dar şi două brigăzi de arbitri, cea a lui Ovidiu Haţegan şi cea a lui Istvan Kovacs, care au certificare VAR din partea FIFA. Deci ei pot face arbitraj video oriunde în lumea asta în acest moment. Aşadar, una dintre brigăzi poate fi pe teren, iar cealaltă în cabina VAR. Vom vedea în viitor dacă vom putea să lansăm chiar atât de repede. Le-am transmis azi cluburilor că anumite costuri trebuie să fie asumate, baremurile arbitrilor VAR, adică cei doi arbitri VAR şi tehnicianul. În Europa de obicei se plăteşte un procent din baremul arbitrului de centru, iar după nişte calcule simple este vorba despre câteva sute de mii de euro în plus în fiecare an", a afirmat Marius Avram.

Preşedintele LPF, Gino Iorgulescu, a declarat la rândul său că îşi doreşte ca primele meciuri cu VAR să se desfăşoare în actuala ediţie a Ligii I.


Foto: (c) SIMION MECHNO / AGERPRES FOTO

"Pentru nişte meciuri din play-off şi play-out, dacă ni se va da acea aprobare (n.r. - de la FRF) poate putem folosi acele două brigăzi VAR pe care le are România în acest moment. Mă gândesc că aşa putem implementa la nişte meciuri foarte importante acest VAR. Dacă se poate. Dacă nu, aşteptăm până când va fi totul gata, peste 6 sau 8 luni. Dacă sunt cluburi care l-au recuzat pe Kovacs o să le cerem acordul să îşi retragă acea cerere... pentru că pe Kovacs o să-l corecteze VAR-ul", a precizat Iorgulescu.

Reprezentanţii celor 16 cluburi din Liga I au avut, joi, o întâlnire la sediul Ligii Profesioniste de Fotbal în cadrul căreia s-a discutat despre implementarea arbitrajului video (VAR). La solicitarea LPF, deţinătorul drepturilor TV din Liga I a achiziţionat echipamentele necesare, însă procesul implementării VAR s-a blocat după ce Federaţia Română de Fotbal a anunţat că nu este dispusă să cheltuie suma de 550.000 de euro necesară pregătirii arbitrilor. AGERPRES (A-autor: Marius Ţone, editor: Adrian Drăguţ, editor online: Ady Ivaşcu)


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”

3 Da, are 60 de ani și s-a calificat la concursul național de frumusețe Miss Argentina...

4 Prima intoxicare aruncată pe piață de Antena 3, un sondaj realizat de fostul ginere al lui Dan Voiculescu

5 VIDEO Surpriză totală / Cine ar fi „gurul” discipol al lui Gregorian Bivolaru săltat de mascați. Eugen Mârtz era invitat mereu la B1TV, la emisiunea Al…