Fotbal: Planul de reformare a Ligii Campionilor întâmpină rezistenţă în privinţa locurilor suplimentare

Fotbal: Planul de reformare a Ligii Campionilor întâmpină rezistenţă în privinţa locurilor suplimentare

Planul de reformare a Ligii Campionilor la fotbal, de mărire a competiţiei de la 32 la 36 echipe şi renunţarea la faza tradiţională a grupelor, întâmpină rezistenţă în privinţa modului de alocare a celor patru locuri suplimentare, transmite Reuters.

Marile cluburi europene susţin că acele locuri li se cuvin, în timp ce ligile mai mici şi federaţiile consideră că trebuie să aibă prioritate.

Noul format al Ligii Campionilor cu 36 echipe, programat începând cu sezonul 2024/2025, nu rezervă aceste locuri pentru echipele din tururile preliminare, urmând să fie distribuite după un alt algoritm.

Organismul ligilor europene (ECA) ţine vineri o Adunare Generală extraordinară pentru a discuta planurile în contextul în care cluburile şi ligile mari primesc concesii mai mari.

Conform unei versiuni a planului de atribuire a locurilor suplimentare discutat de UEFA, unul ar reveni ligii franceze, iar celelalte vor fi distribuite cluburilor conform clasamentului coeficienţilor UEFA. Acest aspect provoacă nemulţumirea cluburilor şi ligilor mai mici, pentru că după acel clasament al coeficienţilor aceste locuri ar ajunge în ligile din Anglia, Spania, Germania sau Italia, care vor avea mai mult de patru reprezentante în Liga Campionilor.

Cele 55 de federaţii naţionale din UEFA vor avea o prezentare a planului de reformare săptămâna viitoare, în timp ce European Club Association este de asemenea implicată în discuţii.

Actuala fază a grupelor, care cuprinde opt grupe de câte patru echipe, cu meciuri tur - retur, fiecare cu fiecare, ar urma să fie înlocuită, pentru a creşte suspansul competiţiei.

UEFA propune un format în care cele 36 de cluburi vor întâlni zece adversari diferiţi şi calificarea se face în urma punctelor acumulate într-un clasament unic. Meciurile se vor desfăşura conform unui sistem cu capi de serie, care să asigure acelaşi nivel de dificultate sau de accesibilitate al partidelor. Primele opt echipe dintre cele 36 se vor califica direct în optimi, iar echipele de pe locurile 9-16 vor juca un play-off cu cele de pe locurile 16-24 pentru ultimele opt locuri.

Introducerea acestui play-off are ca miză menţinerea interesului pentru prima fază a competiţiei cât mai mult timp posibil, dar poate aduce şi surprize prin calificarea în optimi a unor echipe de pe locurile 16-24.

Un alt punct fierbinte al discuţiilor îl reprezintă modul de distribuire a veniturilor începând cu sezonul 2024/2025 în Liga Campionilor.
AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”

3 Da, are 60 de ani și s-a calificat la concursul național de frumusețe Miss Argentina...

4 O nouă arestare la vârf în Rusia

5 VIDEO Surpriză totală / Cine ar fi „gurul” discipol al lui Gregorian Bivolaru săltat de mascați. Eugen Mârtz era invitat mereu la B1TV, la emisiunea Al…