Fotbal: Procurorul general al Elveţiei, audiat pe 20 mai în parlamentul ţării sale

Fotbal: Procurorul general al Elveţiei, audiat pe 20 mai în parlamentul ţării sale

Procurorul general al Elveţiei, Michael Lauber, implicat în anchetele privind FIFA, va fi audiat de comisia juridică a parlamentului elveţian cu privire la întâlnirile sale secrete cu preşedintele fotbalului mondial, Gianni Infantino, relatează AFP.

Comisia juridică a precizat într-un comunicat că Michael Lauber este aşteptat pentru o audiere pe 20 mai, înainte de eventuala deschidere a unei proceduri de revocare din funcţie.

Magistratul elveţian riscă să fie destituit din cauza a trei întâlniri informale pe care le-a avut în 2016 şi 2017, fără proces-verbal, cu Infantino. La începutul lunii martie, Lauber a fost sancţionat cu o reducere a salariului de 8% pe un an de către Autoritatea de supraveghere a parchetului elveţian. (AS-MPC), dar a făcut apel la această decizie. În Elveţia, procurorul general este ales de parlamentari.

FIFA nu a dezminţit întâlnirile dintre Infantino şi Lauber, dar ele au avut ca scop doar pentru a demonstra dorinţa forului internaţional de a colabora cu justiţia elveţiană în anumite procese în care avea calitatea de reclamantă.

Secretul acestor reuniuni ridică însă problema unui conflict de interese între FIFA şi justiţie.

În ultimii cinci ani, peste 20 de proceduri privind FIFA au fost deschise în Elveţia pentru cazuri prezumate de corupţie, cumpărare de voturi sau drepturi de televizare. Majoritatea nu au ajuns la niciun epilog şi unele riscă să nu se finalizeze niciodată din cauza prescripţiei faptelor.

Într-un interviu publicat miercuri de revista elveţiană L'Illustre, Michel Platini, fost preşedinte al UEFA, l-a invitat pe Infantino să-şi depună demisia, pentru că se simte, alături de magistratul elveţian, ''intangibil şi deasupra legii''. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 „Le-am spus atunci, foarte clar: Într-o lună începe războiul”

4 Nu le zice rău Ciucă...

5 VIDEO Trebuie să vedeți asta! / Cine o avea interesul ca tot ce poate elimina Rusia din Ucraina să fie dat doar cu pipeta?