Fotbal: Tottenham s-a calificat dramatic în finala Ligii Campionilor, după 3-2 cu Ajax, la Amsterdam

Fotbal: Tottenham s-a calificat dramatic în finala Ligii Campionilor, după 3-2 cu Ajax, la Amsterdam

Echipa engleză Tottenham Hotspur s-a calificat incredibil în finala Ligii Campionilor la fotbal, miercuri seara, după ce a învins-o în deplasare pe Ajax Amsterdam cu scorul de 3-2, printr-un gol înscris în minutele adiţionale, în manşa a doua a semifinalelor.

Tottenham, ca şi Liverpool în prima semifinală, a avut o revenire istorică la Johan Cruijff ArenA, după 0-1 în meciul tur şi 0-2 la pauză.

Ajax, care le-a eliminat pe Real Madrid, deţinătoarea trofeului, şi pe Juventus Torino, a condus prin golurile marcate de Matthijs de Ligt (5), Hakim Ziyech (35), însă londonezii au reuşit o repriză secundă de excepţie, marcând de trei ori prin brazilianul Lucas Moura (55, 59, 90+6).

''Lăncierii'' au deschis scorul rapid, prin tânărul lor căpitan De Ligt (5), în urma unui corner, dar Tottenham a fost aproape de egalare un minut mai târziu, când sud-coreeanul Son a trimis în bară.

Fiecare formaţie a avut câte o ocazie, oaspeţii prin Eriksen (24), iar olandezii prin Tadic (30). În cele din urmă, vicecampioana Olandei a reuşit şi golul al doilea, prin marocanul Hakim Ziyech (35), şi se părea că se îndreaptă spre o calificare meritată în finală.

Repriza secundă a arătat o echipă Tottenham complet schimbată ca atitudine şi determinare, iar oaspeţii au reuşit egalarea în decurs de un sfert de oră. Mai întâi, Onana s-a opus la un şut al lui Son (53), după care brazilianul Lucas Moura a punctat de două ori într-un spaţiu de cinci minute (55, 59).

Meciul a fost în continuare alert, cu faze pe contre, la o poartă şi cealaltă, cu Tottenham arătând un plus de încredere şi voinţă şi cu Ajax suferind din punct de vedere fizic.

Marocanul Zyiech a risipit trei mari ocazii de gol, care ar fi putut tranşa soarta calificării, însă mingea expediată de el a trecut milimetric pe lângă poartă (63), a nimerit bara (79) sau a fost respinsă de portarul Lloris (90+3).

Tottenham a avut şi ea ocazii mari de gol, dar De Ligt (64) i-a blocat pe rând pe Llorente şi Moura, Vertonghen (87) a trimis în bară, iar reluarea a fost respinsă de Veltman de pe linia porţii, pentru ca Son să şuteze din unghi peste poartă (87).

În finala programată pe 1 iunie, la Madrid, pe Wanda Metrpolitano, Tottenham o va întâlni pe Liverpool, care a reuşit şi ea o revenire istorică în faţa Barcelonei, câştigând marţi seara cu 4-0 pe Anfield, după 0-3 pe Camp Nou.

Pentru Tottenham va fi prima finală de Champions League din istoria sa. Va fi a doua finală engleză din istoria competiţiei, după cea din 2008, când s-au înfruntat Manchester United şi Chelsea.

Ajax Amsterdam - Tottenham Hotspur 2-3 (2-0)
Au marcat: Matthijs de Ligt (5), Hakim Ziyech (35), respectiv Lucas Moura (55, 59, 90+6).
Amsterdam, Johan Cruijff ArenA
Liga Campionilor - semifinale (retur)
În tur: 1-0.

Au evoluat echipele:
Ajax: André Onana - Noussair Mazraoui, Matthijs de Ligt (căpitan), Daley Blind, Nicolas Tagliafico - Lasse Schoene (Joel Veltman, 60), Donny van de Beek (Lisandro Magallan, 90), Frenkie de Jong - Hakim Ziyech, Dusan Tadic, Kasper Dolberg (Daley Sinkgraven, 67). Antrenor: Erik Ten Hag.
Rezerve neutilizate: Bruno Varela - Klaas Jan Huntelaar, Lassina Traore, Dani de Wit.
Tottenham: Hugo Lloris (căpitan) - Kieran Trippier (Erik Lamela, 81), Toby Alderweireld, Jan Vertonghen, Danny Rose (Ben Davies, 83) - Moussa Sissoko, Victor Wanyama (Fernando Llorente, 46), Dele Alli - Christian Eriksen - Lucas Moura, Heung-Min Son. Antrenor: Mauricio Pochettino.
Rezerve neutilizate: Paulo Gazzaniga - Eric Dier, Juan Foyth, Oliver Skipp.

Arbitru: Felix Brych; arbitri asistenţi: Mark Borsch, Stefan Lupp; arbitru video: Bastian Dankert; arbitru asistent video: Marco Fritz; al patrulea oficial: Deniz Aytekin (toţi din Germania)
Cartonaşe galbene: Sissoko (16), Dolberg (50), Rose (76), Ziyech (77), Onana (90+5).
AGERPRES (AS-editor: Mihai Ţenea) . AGERPRES (AS-editor: Mihai Ţenea, editor online: Alexandru Cojocaru)


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 VIDEO Atac cu rachete fără precedent al Ucrainei împotriva Rusiei

3 Voi ați văzut asta? / America, oameni buni...

4 Așa o fi?

5 VIDEO București 2024...