Fotbal: Trei posibile deznodăminte ale conflictului Messi - FC Barcelona (AFP)

Fotbal: Trei posibile deznodăminte ale conflictului Messi - FC Barcelona (AFP)

AFP menţionează trei posibile deznodăminte ale conflictului dintre Lionel Messi şi FC Barcelona, după ce fotbalistul argentinian şi-a exprimat, în urmă cu zece zile, dorinţa să plece de la echipa spaniolă.

1. Messi rămâne la Barca

Este opţiunea pe care atacantul voia cu orice preţ s-o evite, dar ea devine tot mai probabilă, cum a recunoscut joi fără plăcere Jorge Messi, tatăl şi agentul jucătorului.

În faţa camerelor canalului spaniol Cuatro, Jorge Messi a răspuns un timid "da" când a fost întrebat de o ziaristă dacă anturajul jucătorului "studiază posibilitatea ca Messi să rămână şi să plece liber de contract anul viitor".

Messi a făcut totul pentru ca Barca să cedeze, neprezentându-se nici la testele pentru depistarea coronavirusului, nici la primele antrenamente ale echipei în vederea noului sezon.

Preşedintele Josep Maria Bartomeu, care a evocat posibilitatea demisie, a spus de la începutul litigiului că va negocia cu apropiaţii lui Messi doar prelungirea contractului, nu un transfer.

Messi a trimis un fax marţi responsabililor Barcelonei, prin intermediul avocaţilor săi

După ce au primit marţea trecută faxul avocaţilor lui Messi, în care erau informaţi că fotbalistul vrea să plece, şefii clubului au răspuns în acelaşi fel, amintind că argentinianul mai are un an de contract, până pe 30 iunie 2021, înainte de a putea pleca liber.

2. Messi pleacă plătind clauza de reziliere

Messi are la dispoziţie un mijloc simplu pentru a putea pleca înainte de finalul contractului: îi este îndeajuns să activeze şi să plătească singur clauza de reziliere, stabilită de Barca la astronomica sumă de 700 de milioane de euro, pe care în mod rezonabil niciun club din lume nu o poate plăti.

O asemenea sumă ar spulbera recordul celui mai scump transfer din istorie, al lui Neymar, care a plecat de la Barca la PSG în 2017 pentru 222 de milioane de euro. Numai că valoarea lui Messi (33 de ani, faţă de 25 pentru Neymar în momentul transferului) este estimată astăzi la circa 110 milioane de euro.

De asemenea, Messi poate negocia cu şefii Barcei reducerea drastică a sumei de transfer, aşa cum a făcut Cristiano Ronaldo în 2018 când a plecat de la Real Madrid la Juventus Torino pentru 105 milioane de euro.

Chiar dacă Barca, care acum refuză să negocieze plecarea, ar accepta, ar trebui fără îndoială ca Messi să ajute noul său club să plătească suma aşa cum a făcut Neymar în 2017.

Chiar şi cu o clauză în jurul preţului său real pe piaţă (110 milioane euro), ar fi greu pentru cele mai bogate cluburi din Europa, în frunte cu Manchester City şi PSG, să plătească această sumă, pe lângă salariul argentinianului, cel mai mare din lumea fotbalului, în jur de 100 de milioane de euro brut anual, incluzând bonusurile.

3. Messi pleacă fără să plătească, litigiul continuă în faţa tribunalelor

Ultima opţiune a lui Messi pentru a pleca de la Barca, cea mai conflictuală, ar fi să invoce un articol din regulamentul FIFA legat de transferuri ce i-ar permite să rezilieze contractul fără justă cauză.

Dacă Messi semnează cu alt club, Barca se va adresa cu siguranţă justiţiei. Potrivit presei spaniole, în acest caz Barca ar putea cere despăgubiri de 700 de milioane de euro, valoarea clauzei de reziliere a jucătorului.

Dacă Barca iese câştigătoare în acest proces care va dura mai multe luni, Messi şi noul său club vor trebui să despăgubească gruparea blaugrana. Valoarea prejudiciului va fi estimată de judecător, suma depinzând de mai multe variabile (durata contractului, salariu, ponderea jucătorului în finanţele clubului...).

Noul său angajator ar risca să fie sancţionat de FIFA pentru că a negociat cu jucătorul înainte ca acesta să intre în ultimele şase luni de contract.
AGERPRES (AS/autor: Mircea Lazaroniu; editor: Mihai Ţenea, editor online: Ady Ivaşcu)


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO „Ucrainenii au luat 8.000 de telefoane mobile și le-au pus pe stâlpi de doi metri, așa detectează dronele Shahed”

2 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

3 Dezvăluirile neașteptate ale șefului serviciului secret din Ucraina

4 Culisele uriașului scandal care zguduie regimul Orban, în Ungaria

5 Așa o fi? /