Fotbal/Corupție: FIFA a transmis justiției elvețiene rezultatul anchetei sale interne

Fotbal/Corupție: FIFA a transmis justiției elvețiene rezultatul anchetei sale interne

Federația internațională de fotbal (FIFA) a anunțat vineri că a pus la dispoziția justiției elvețiene rezultatul anchetei sale interne, deschisă în iunie 2015, imediat după declanșarea celei mai grave crize de corupție din istoria sa, informează AFP.

După "22 de luni de anchetă", FIFA a transmis justiției elvețiene "rapoarte care conțin, în total, peste 1.300 de pagini și cuprind peste 20.000 de pagini cu probe", a indicat instanța fotbalistică mondială într-un comunicat.

În condițiile în care sunt deschise în prezent proceduri în Elveția, precum și în Statele Unite, niciun detaliu nu a fost oferit în legătură cu conținutul acestui raport, FIFA fiind "obligată din punct de vedere legal să nu divulge sau să comenteze concluziile anchetei sale interne".

"Raportul conține numeroase email-uri și copii de contracte, care vor fi utile autorităților elvețiene", a indicat pentru AFP o sursă apropiată de ancheta internă a FIFA.

Ancheta respectivă, condusă de cabinetul american de avocați Quinn Emmanuel, a fost deschisă în iunie 2015, după ce Ministerul Public elvețian și Departamentul de Justiție al Statelor Unite au anunțat deschiderea de anchete vizând "acuzațiile de gestiune neloială și corupție în fotbal".

Afacerea a debutat în mai 2015, înaintea Congresului FIFA, când mai mulți responsabili ai federației internaționale au fost arestați în hotelul lor din Zurich, fiind acuzați că au primit milioane de dolari drept mită pentru contracte de marketing.

În total, 40 de persoane au intrat în vizorul justiției americane, majoritatea fiind oficiali din cadrul FIFA, ai Confederației Sud-americane (CONMEBOL), ai Confederației din America de Nord, Centrală și Caraibe (CONCACAF) sau responsabili ai unor societăți de marketing sportiv.

O parte dintre ei au pledat vinovat, în timp ce cinci acuzați care și-au pledat nevinovăția vor fi judecați la New York, începând din 6 noiembrie.

AGERPRES (autor: Mihai Dragomir, editor: Mihai Țenea, editor online: Ada Vîlceanu)


Citește și:

populare
astăzi

1 PSD și PNL vor avea candidați separați la București: Gabriela Firea și Sebastian Burduja

2 O informație care dă fiori / Ce știe CIA despre intențiile Rusiei în Europa?

3 Piedone este pe punctul de a pierde inclusiv Sectorul 5... E disperare mare printre acoliții lui... Deh, s-a schimbat joaca...

4 AUDIO Numele lui Coldea, într-un nou scandal. Anca Alexandrescu a difuzat înregistrări depuse la DNA

5 Surprize în noul sondaj realizat de INSCOP la comanda News.ro