FOTO VIDEO În ce stadiu se află pasajele Olteniței, Domnești și Mogoșoaia de pe Centura Capitalei

FOTO VIDEO În ce stadiu se află pasajele Olteniței, Domnești și Mogoșoaia de pe Centura Capitalei

Lucrările avansează la pasajul Oltenița de pe Centura București după cum reiese dintr-un film realizat în urmă cu câteva zile. Potrivit monitorizării Companiei Naționale de Administrarea a Infrastructurii Rutiere, lucrările la „amenjarea nod Rutier Olteniței” se află în grafic.

„Imagini noi de pe șantierul Pasajului Olteniței, Centura București. Se lucrează la armarea și cofrarea pilelor aferente rampei spre Berceni și radierelor, pilelor și culeelor la rampele spre Olteniței și Glina. Se continuă relocarea utilităților pe întreg proiectul”, a scris Asociația Construim România care a realizat un video din dronă.

Potrivit monitorizării Companiei Naționale de Administrarea a Infrastructurii Rutiere, lucrările la „amenjarea nod Rutier Olteniței” se află în stadiu de 11%, iar plata lucrărilor este de 20%. Lucrările vor fi finalizate în septembrie 2022.

Ce se contruiește

CNAIR SA a semnat contractul de Proiectare și execuție "Lărgire la 4 benzi a centurii rutiere a Municipiului Bucureşti Sud între A2 (km 23+600) și A1 (km 55+520), Lot 1 - Amenajare nod rutier Centura București – DN4 (Oltenița), km 29+500 – km 33+190 ".

Oferta desemnată câştigătoare a fost cea depusa de ITINERA SPA.

Valoarea de semnare a contractului este de 169.508.442,60 lei fără T.V.A.

Durata contractului este de 150 luni începand de la data atribuirii contractului, din care 6 luni proiectare, 24 luni execuție și 120 luni perioada de notificare a defecţiunilor (garanţie conform duratei ofertate în cadrul factorului de evaluare).

Informaţii suplimentare:

Amenajarea nodului este denivelată și presupune construcția unui sens giratoriu suspendat, care va rezolva toate fluxurile de trafic, inclusiv traficul feroviar din zonă. Traseul amenajării nodului rutier începe la km 29+500 și se termina la km 33+190 pe centura existent și include și sensul gratoriu de la km 35+450.

Nodul rutier va avea o lungime de aproximativ 800 m care se termină cu un sens giratoriu (pe directia București) și aproximativ 650 m care se termină cu un sens giratoriu (pe direcția Oltenița).

Lucrările la Pasajul Domnești, probabil cel mai aglomerat loc de pe Centura București, au ajuns la 35%, un avans considerabil față de toamna anului trecut, când lucrările abia ajunseseră la 11% la nivelul lunii octombrie.

În octombrie anul trecut, potrivit documentelor oficiale, lucrările ajunseră la un stadiu de 11%, iar plățile la 9%.

Pasajul Domnești va avea doar 536 de metri și va costa 91 de milioane de lei fără TVA.

Oficial, finalizarea lucrării este estimată pentru anul 2022, dar autoritățile speră să se întâmple în septembrie 2021. Asta ar însemna că, lunar, lucrările ar trebui să avanseze cu aproape 10%.
„Am revenit pe șantierul Pasajului Domnești de pe Centura București unde primele grinzi au început să fie montate”, scrie Asociasția Construim România care prezintă un material video filmat cu drona.

Lipsa Pasajului de la Domnești face ca șoferii care înconjoară Capitala pe Șoseaua de Centură să aștepte și două ore în coloane ce pot depăși cinci kilometri în lungime.

Cele mai mari cozi se formează în punctul unde ar fi trebuit să existe azcest pasaj și anume în dreptul localității Domnești. Primul proiect pentru lărgirea Prelungirii Ghencea (artera care iese din București spre Domnești) plus Pasajul aferent a fost elaborat în 2006 de către Consiliul Local al orașului. Lucrările s-au împotmolit pentru că o parte din proiect trebuia aprobat de Ministerul Transporturilor (care avea în subordine Centura).

Lucrările nu se pot continua până nu se va debloca situaţia financiară

„ Lucrările de lărgire a Bulevardului Prelungirea Ghencea (care ajunge din București în zona pasajului Domnești n.red.) sunt sistate începând cu data de 18 decembrie 2020”, susține Primăria București.

Cauzele sunt reprezentate de faptul că „începând din luna august a anului trecut, conturile Primăriei Capitalei sunt poprite și, din această cauză, conform legislației în vigoare, nu se poate plăti nicio lucrare de investiții. Din aceasta cauză, lucrările nu se pot continua până nu se va debloca această situaţie financiară. O alta cauză a sistării șantierelor o constituie condițiile meteo nefavorabile care nu permit continuarea lucrărilor”, arată Primăria București pentru Newsweek România.

Plățile, sistate din septembrie 2020

Întârzierile față de graficul de execuție al lucrărilor sunt generate de lipsa plăților către executant, începând cu data de 30 septembrie 2020.

„Progresul fizic al execuției lucrărilor pentru întreg obiectivul de investiții este de 3 % (decembrie 2020).

Lucrările la pasajul Mogoșoaia înaintează foarte bine arată o filmare realizată în cursul acestei săptămâni.

„La pasajul Mogoșoaia a început montarea grinzilor. Contractul a fost semnat cu firma STRABAG în 23.10.2018 pe suma de 32 milioane RON (prevede 6 luni de proiectare și 2 ani de execuție ), lucrările au început abia în aprilie 2020. Termen contractual estimat de finalizare : Aprilie 2022”, a scris Infrastructure România care a și realizat filmarea.

Oficiali din Ministerul Transporturilor spun că, dacă ritmul lucrărilor se va păstra, inaugurarea va avea loc în toamna acestui an și cu 9 luni mai devreme decât termenul anunțat initial.

Acest contract pentru proiectatea și execuția Pasajului Mogoșoaia a fost semnat în octombrie 2018. El fusese atribuit companiei Strabag în august 2018. Autoritățile nu au reușit să obțină toate avizele la timp, astfel că startul lucrărilor a fost amânat 20 de luni.

În urmă cu o lună, lucrările ajunseseră la 35%, acum estimăm că ele au trecut de 40% și se apropie de jumătate.

FOTO&VIDEO Pasajul de pe Centura Capitalei unde lucrările avansează cu 5% pe lună. Finalizat: 2021

Coșmar pe Centură

Mogoșoaia este una dintre intrările în București care intersectează Șoseaua de centură. În absența unui pasaj suprateran, în orele dimineții dar și în intervalul 16 – 20, în toate sensurile se formează cozi de kilometri. Atât pe Șoseaua de centură dar și la intrarea, respectiv, ieșirea din București din zona Mogoșoaia.

Centura București este un coșmar pentru șoferi și pentru locuitorii Capitalei. Din cei 70 de kilometri, nici măcar o treime nu este modernizată. Chiar și pe porțiunea modernizată întâlnește gropi sau sensuri giratorii improvizate făcute din plastic.
Pe restul de 50 de kilometri se circulă pe o bandă, iar în mai multe rînduri Centura intersectează intrările/ieșirile din Capitală.


Citește și:

populare
astăzi

1 PSD și PNL vor avea candidați separați la București: Gabriela Firea și Sebastian Burduja

2 Citiți și voi cine s-a prezentat la prima recrutare de soldați organizată de MAPN în 2024

3 O informație care dă fiori / Ce știe CIA despre intențiile Rusiei în Europa?

4 AUDIO Numele lui Coldea, într-un nou scandal. Anca Alexandrescu a difuzat înregistrări depuse la DNA

5 „Dacă voiai să câștigi nu era suficient doar să-ți petreci câteva ore cu un bărbat”