Acest site folosește cookie-uri. Prin continuarea navigării sunteți de acord cu modul de utilizare a acestor informații. Află detalii aici. De acord

Fotografiile pot fi recreate într-un anumit stil pictural cu ajutorul unor algoritmi oferiți de inteligența artificială

Procedeul DeepArt, disponibil pe un site dezvoltat de EPFL (Ecole polytechnique federale de Lausanne), permite realizarea unei picturi digitale plecând de la orice fotografie. Un selfie transformat în tablou de Van Gogh sau Matisse este posibil acum datorită acestui procedeu, algoritm de creare a unei lucrări artistice digitale, scrie 20minutes.ch.

Dezvoltată la Universitatea din Tubingen (sud-vestul Germaniei), tehnica face apel la ultimele progrese în materie de Deep Learning, fiind pusă la dispoziția publicului pe o platformă concepută la EPFL. Sunt algoritmi de învățare automată cu un înalt nivel de abstractizare, utilizați de exemplu pentru recunoașterea facială.

În cazul DeepArt, utilizatorul pune pe calculator o fotografie și îi solicită crearea unui tablou conform unui stil sau unui artist. "Algoritmul va analiza imaginea, extrăgând elementele principale", arată Lukasz Kidzinski, cercetător la Laboratorul de ergonomie educativă a EPFL, cel care a conceput platforma. Programul va picta apoi o imagine comparând în permanență elementele de pornire cu cele ale tabloului din care trebuie să se inspire. După circa zece minute, rezultatul este gata: calculatorul scoate la iveală o operă originală și unică.

Oricine poate accesa de acum DeepArt și pune propria lui fotografie datorită site-ului internet dezvoltat la EPFL, în colaborare cu cercetători germani. În versiune gratuită, dimensiunile lucrării sunt totuși limitate și există și o listă de așteptare.

Cei care au accesat site-ul au fost supuși unui chestionar, prin care li se cerea să facă diferența între tabloul unui maestru și cel realizat de mașină. Ei au spus că le-a fost practic imposibil să le diferențieze.

Proiectul ar putea fi interesant pentru istoricii de artă, ajutându-i, de exemplu, la restaurarea unor lucrări avariate, arată EPFL. Într-o bună zi ar putea apărea și alte aplicații. "Dezvoltările în domeniul Deep Learning și al rețelelor neuronale sunt atât de rapide încât este imposibil să știm ce vom putea face peste doi ani", spune cercetătorul.

AGERPRES/(AS — autor: Lelia Bretan, editor: Mariana Ionescu, editor online: Anda Badea)


Trimite pe WhatsApp

Citește și:

populare
astăzi

1 ALARMĂ Deși este demisă, Dăncilă vrea să dea chinezilor, pe ultima sută de metri, un contract major: construir…

2 Dacă-l vedeți pe ăsta în Guvernul PNL să știți că MAFIA a rămas la putere!

3 Se conturează Guvernul Ludovic Orban. Ce riscă Iohannis și PNL. Avertismentul lui Rareș Bogdan

4 Cât s-o fi dat? Frățiorul MAFIEI mineritului din Gorj, favoritul PNL pentru portofoliul Economiei! A fost lide…

5 Cum va arăta structura noului guvern PNL. Ministerele care dispar. Schița momentului

recomandări

Te ia DNA: Sorin Oprescu

S-a lansat Milionarul pentru Android! Descarcă din Play Store

Inspirație de weekend