FRAGMENT DE ISTORIE: Fondarea metropolei Montreal (17 mai 1642)

FRAGMENT DE ISTORIE: Fondarea metropolei Montreal (17 mai 1642)

Metropola Montreal din provincia canadiană Quebec este al doilea cel mai mare oraş al Canadei şi are o populaţie de peste 1.700.000 de oameni (cca 2016). A fost cel mai populat oraş al Canadei timp de un secol şi jumătate. Montreal se află situat în sud-vestul provinciei Quebec, pe Insula Montreal, la confleunţa râurilor St. Lawrence şi Ottawa. Montreal este un important centru industrial, comercial şi financiar, cap de pod feroviar şi maritim, şi unul dintre centrele culturii francofone din America de Nord. Este unul dintre marile oraşe ale lumii şi se bucură de apreciere internaţională, potrivit https://www.thecanadianencyclopedia.ca/ .

Insula Montreal şi zonele înconjurătoare au fost locuite multă vreme de indienii irochezii. Insula era un loc bun pentru întemeierea unei aşezări datorită resurselor naturale din apropiere, iar râul St. Lawrence i-a determinat pe călători să se oprească acolo şi să-şi descarce bărcile. În 1535, navigatorul francez Jacques Cartier a vizitat aşezarea Hochelaga, ce număra aproximativ 50 de locuinţe şi 1.500 de oameni, situată pe versanţii micului munte de origine vulcanică Mont Royal. Locuitorii din Hochelaga erau în primul rând agricultori, dar mâncau atât peşte cât şi vânat.

Bazele Montrealului (numit şi Ville-Marie) au fost puse în 1642, fiind iniţial o colonie misionară sub conducerea lui Paul de Chomedey de Maisonneuve şi Jeanne Mance, dar a cărei activitate a devenit în curând comerţul cu blănuri. Maisonneuve şi grupul său de 50 de colonişti au fost prinşi într-o serie de conflicte între popoarele indigene pentru controlul aprovizionării cu blană, acestea marcând primele decenii de existenţă ale coloniei. În 1665, regele Ludovic al XIV-lea a trimis 1.200 de trupe franceze în colonie, care i-au atacat pe irochezi în anul următor. Pacea permanentă a fost stabilită abia în 1701 odată cu încheierea unui tratat major, "La Grande Paix", între francezi, irochezi şi alte peste 30 de grupuri indigene, notează acelaşi site.


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 VIDEO Atac cu rachete fără precedent al Ucrainei împotriva Rusiei

3 Voi ați văzut asta? / America, oameni buni...

4 Așa o fi?

5 VIDEO București 2024...