Acest site folosește cookie-uri. Prin continuarea navigării sunteți de acord cu modul de utilizare a acestor informații. Află detalii aici. De acord

Francezii din străinătate nu vor putea vota electronic la legislativele din iunie, din rațiuni de securitate

Francezii din străinătate nu își vor putea exprima opțiunile prin vot electronic la viitoarele alegeri legislative din luna iunie, a anunțat luni Ministerul de Externe de la Paris, explicând că este vorba despre o măsură de precauție împotriva eventualelor atacuri cibernetice, transmite AFP.

Potrivit unui comunicat al Quai d'Orsay, 'această decizie a fost luată pe baza recomandărilor experților Agenției naționale a securității sistemelor informatice și ținând cont de nivelul extrem de ridicat de atacuri cibernetice care ar putea afecta desfășurarea votului electronic'.

'Din cauza acestui context, s-a considerat preferabil să nu fie asumat niciun risc de natură să compromită scrutinul legislativ pentru francezii din străinătate', precizează comunicatul, ce confirmă anunțul făcut în cursul dimineții de Matthias Fekl, secretar de stat pentru comerț exterior, promovarea turismului și francezii din străinătate.

Votul electronic din străinătate al francezilor la legislative a fost posibil pentru prima oară în 2012 și s-a desfășurat fără incidente.

'De atunci, însă, au existat suspiciunile privind alegerile din SUA, decizia Olandei de a renunța la votul electronic pentru legislativele din martie: este vorba despre un context foarte precis', a explicat pentru AFP Matthias Fekl.

Potrivit acestuia, pentru facilitarea votului alegătorilor francezi din străinătate, va fi încurajat și înlesnit votul prin corespondență și prin procură. Data limită pentru primirea cererilor de vot prin corespondență a fost amânată cu 30 de zile, până la 31 martie, iar numărul secțiilor de vot va fi identic cu cel de la prezidențialele din aprilie-mai.

Anunțul Ministerului de Externe a declanșat însă reacții puternice din partea deputaților care îi reprezintă pe francezii de străinătate și a candidaților la legislative.

Această 'decizie administrativă luată fără un proces politic' reprezintă 'o negare a democrației, într-un context în care, după Brexit, după alegerea lui Donlad Trump și într-un moment în care Marine Le Pen se află la porțile puterii, ar trebui, dimpotrivă, să favorizăm diferitele mijloace de vot', a declarat Axelle Lemaire, demisionată luna trecută de la șefia Secretarului de Stat pentru societatea digitală pentru a se consacra campaniei într-o circumscripție din străinătate.

AGERPRES


Trimite pe WhatsApp

Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Primul semn că PSD stă prost. Dragnea, la Antena 3: Am auzit un zvon că ar vrea să încerce o fraudă la s…

2 Citiți și voi ce MĂCEL e în PSD! Ăștia au luat-o razna, oameni buni, puterea le-a luat mințile!

3 VIDEO Repetentul clasei candidează la europarlamentare: „Vrei să mă ajuți? Stai acasă!” / Mircea Bravo, un nou v…

4 ALERTĂ Ambasada Danemarcei, mesaj pentru Dragnea: „Va fi o duminică fierbinte. Şi după? Posibil să fie mai răc…

5 VIDEO Priviți ce s-a întâmplat la Sibiu! Ecaterina Andronescu, pusă pe fugă de sibieni! „Vă luați de domnul La…

recomandări

Te ia DNA: BĂDULESCU ALINA

S-a lansat Milionarul pentru Android! Descarcă din Play Store

Cum se fabrică manual o sticlă din nisip la peste 1000 de grade