Francezii protestează împotriva reformei pieței muncii promovate de președintele Macron

Francezii protestează împotriva reformei pieței muncii promovate de președintele Macron

Zeci de mii de francezi au protestat marți împotriva reformelor legislative pe piața muncii promovate de președintele Emmanuel Macron, relatează Reuters și AFP. Philippe Martinez, liderul CGT - unul din sindicatele organizatoare - a afirmat chiar că au fost peste 400.000 de manifestanți în toată Franța.

Macron nu renunță însă, potrivit agențiilor internaționale de presă, la intenția sa de a flexibiliza Codul Muncii. El a promis că nu va ceda "nici leneșilor, nici cinicilor, nici extremiștilor". De aceea, unii protestatari purtau pancarte cu inscripții cum ar fi "Leneș în grevă" sau "Leneșii sunt în stradă".

Amploarea manifestațiilor estimată de autorități — poliție, prefecturi — a fost mai mică decât susțin sindicatele și decât a protestelor din martie anul acesta. La Paris au avut loc și ciocniri izolate între tineri cu fețele acoperite și polițiști din trupele de intervenție.

După câteva luni de negocieri, guvernul a stabilit luna trecută limitarea plăților compensatorii pentru cei concediați și a decis să permită patronatului o libertate mai mare în privința angajărilor și concedierilor. Nu se mai face nicio referire la săptămâna de lucru de 35 de ore, iar firmele pot stabili condiții mai flexibile de lucru și de plată. Acolo unde sunt mai puțin de 50 de angajați, se va putea negocia și fără sindicat — iar în Franța, aproape jumătate din salariați lucrează în firme mici și mijlocii. Măsurile urmează să fie implementate prin decret, pe 22 septembrie.

Reuters reamintește că guvernele Franței, fie ele de stânga sau de dreapta, s-au confruntat de decenii cu demonstrații de stradă la fiecare tentativă de a amenda Codul Muncii, o lege de 3000 de pagini. Un sondaj de opinie ale cărui rezultate au fost publicate pe 1 septembrie arată că aproape 60% din francezi se opun reformei dorite de președintele Macron, care și-a anunțat intențiile încă din campania electorală. Programul său prevede un regim mai permisiv pentru angajatori, ceea ce ar trebui să încurajeze angajările și implicit să ducă la scăderea șomajului, care afectează în prezent 9,5% din populația activă din Franța, peste media europeană de 7,8%.

AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Cifrele ultimului sondaj de pe masa PSD. Se prefigurează o mare surpriză

2 VIDEO „Este o combinație de neomenie cu prostie rară” / CTP îl calcă-n picioare pe Orban după numirea fostului p…

3 FOTO Priviți, oameni buni! Ciolacu, Tudose și Romașcanu, în această seară, la Sărata Monteoru!

4 Slugile lui Dan Voiculescu, plantate pe listele PSD pentru alegerile parlamentare

5 Elliott Broidy, omul care l-a dus pe Dragnea la Trump, a pledat vinovat pentru acuzația de lobby ilegal în fav…