Acest site folosește cookie-uri. Prin continuarea navigării sunteți de acord cu modul de utilizare a acestor informații. Află detalii aici. De acord

Franţa: 1.400 de actori, scriitori şi oameni de cultură îşi exprimă sprijinul pentru ''vestele galbene''

Actriţe precum Juliette Binoche sau Emmanuelle Beart, scriitori ca Edouard Louis sau Annie Ernaux, precum şi alţi 1.400 de actori din lumea culturii din Franţa şi-au exprimat sâmbătă susţinerea pentru mişcarea "vestelor galbene", care au revenit în stradă pentru a 25-a săptămână consecutivă, relatează AFP.

Într-un articol intitulat "Veste galbene: nu ne lăsăm înşelaţi!", publicat pe site-ul cotidianului Liberation, aceşti actori, scriitori, desenatori sau scenarişti salută "o mişcare pe care puterea încearcă să o discrediteze şi să o reprime sever, în contextul în care violenţa cea mai ameninţătoare este economică şi socială".

Declanşată la jumătatea lunii noiembrie, această mişcare inedită în Franţa continuă să organizeze aceste manifestaţii în întreaga ţară pentru a contesta politica socială şi fiscală a guvernului, chiar dacă mobilizarea s-a mai diminuat în ultimele săptămâni.

Potrivit semnatarilor articolului, mişcarea "reclamă lucruri esenţiale: o democraţie mai directă, o mai mare justiţie socială şi fiscală, măsuri radicale în contextul stării de urgenţă ecologice".

" 'Vestele galbene' suntem noi", scriu ei, declarându-se "foarte preocupaţi de această mobilizare istorică".

"Vedem bine mijloacele utilizate excesiv pentru a discredita 'vestele galbene', descrişi ca anti-ecologişti, extremişti, rasişti, distrugători", afirmă semnatarii. "Manevra nu ţine, această poveste nu este cea reală, chiar dacă media mari şi purtătorul de cuvânt al guvernului ar vrea să ne facă să credem asta", adaugă ei.

Aceştia denunţă, de asemenea, o "reprimare care se agravează săptămânal". "Nimic nu justifică instituirea unui arsenal legislativ aşa-numit 'anti-distrugere' care ridiculizează libertăţile noastre fundamentale", estimează ei.

"Vom continua să ne indignăm, mai puternic, mai frecvent, mai uniţi", avertizează semnatarii pe platforma nousnesommespasdupes.fr.

Înainte de această petiţie, scriitoarea Daniele Sallenave, membră a Academiei franceze, şi-a exprimat şi ea susţinerea pentru "vestele galbene" într-un scurt eseu intitulat "Jojo, vestă galbenă", care denunţă "dispreţul de clasă" faţă de protestatari, care provin în mare parte din medii sociale modeste.AGERPRES


Trimite pe WhatsApp

Citește și:

populare
astăzi

1 Mutul tace și le face! Da, ambasadoarea României, reprezentanta Guvernului Dăncilă, a votat MUIE PSD!

2 BREAKING Comisia juridică din PE îi cere Rovanei Plumb explicații suplimentare despre declarațiile de avere și…

3 ULUITOR! Fostul șef al Transelectrica a dispărut! Coșea, dezvăluiri incredibile din ședință! „M-a sunat dna An…

4 RoMAFIA / Leana, liberă și multimilionară în euro, sfidează cu o ținută de zi de 10.000 de euro

5 DEMENȚĂ la Antena 3! Kovesi, atacată cu titluri de o jegoșenie fără precedent! Când s-a dat rezultatul ziceai …

recomandări

Te ia DNA: Marian Pirnea

S-a lansat Milionarul pentru Android! Descarcă din Play Store

Tipul asta zboară printr-un munte într-o cascadorie la limită