Franța: Arheologii au identificat cele mai vechi morminte musulmane descoperite vreodată în Europa

Arheologii care lucrează în sudul Franței au identificat trei morminte musulmane, considerate cele vechi descoperite vreodată în Europa, datând din secolul al VIII-lea, relatează publicația britanică The Guardian, citând AFP. Scheletele de la site-ul medieval de la Nîmes erau îndreptate spre Mecca, iar analiza genetică a indicat că persoanele îngropate proveneau, pe linie paternă, din Africa de Nord, se indică într-un studiu pe această temă publicat în revista Plos One.

În plus, datarea cu radiocarbon indică că oasele aparțin unor persoane care ar fi trăit în secolele VII-IX, ceea ce sugerează că acestea au venit în timpul cuceririlor musulmane din Europa din acea perioadă.

"Având în vedere toate aceste date, susținem că schelete din mormintele de la Nîmes au aparținut unor berberi încorporați în armata omeiazilor în timpul expansiunii arabe în Africa de Nord", indică studiul.

"Știam că musulmanii au venit în Franța în secolul al VIII-lea, dar până acum nu am avut nici o dovadă materială a trecerii lor", a declarat pentru AFP antropologul Yves Gleize, autorul principal al studiului.

Mormintele au fost descoperite în 2006, în apropierea unei autostrăzi importante din Nîmes în timp ce muncitorii săpau la un garaj subteran.

Potrivit unei analize desfășurate de atunci, cei trei bărbați erau așezați pe o parte, în direcția Meccăi, în acord cu ritualurile funerare musulmane tradiționale.

Unul dintre aceștia avea 20 de ani atunci când a murit, altul peste 30 de ani, iar al treilea peste 50. Potrivit The Guardian, oasele acestora nu indică niciun semn de rănire în luptă.

Un alt mormânt musulman, descoperit la Marsilia, datează din secolul al XIII-lea, iar unul identificat la Monpellier din secolul al XII-lea.

AGERPRES


Trimite pe WhatsApp

Citește și:

populare
astăzi

1 Demență pură / Mungiu-Pippidi a ajuns trompeta PSD și-i atacă pe români numindu-i „lumpendiaspora” / Sputnik a pre…

2 Fraților, asta e dementă! / Dan Alexe o dă în vileag pe pesedista Carmen Avram, pe care o acuză de hoție și impo…

3 VIDEO Protest al „valorilor” angajate de PSD la Ministerul Dezvoltării, după ce au primit ordinele de „evacuar…

4 VIDEO Vela a prezentat în Parlament cele patru documente prin care Arafat a cerut guvernelor PSD să constituie…

5 VIDEO Priviți, Rusia a trimis armata în Siberia, la cea mai mare mină de aur a țării. Mii de muncitori sunt in…

recomandări

Te ia DNA: Gavrila Laurentiu

S-a lansat Milionarul pentru Android! Descarcă din Play Store

Tort cu dulceață de căpșuni, lemongrass și cremă fină de branză