Franţa: Cinci "garanţi" vor fi numiţi pentru a "garanta independenţa" marii dezbateri naţionale

Un colegiu de cinci "garanţi" va fi numit vineri pentru a "garanta independenţa" marii dezbateri naţionale propuse de preşedintele Emmanuel Macron prin care francezii nemulţumiţi se pot implica în găsirea soluţiilor menite să ducă la dezamorsarea crizei "vestelor galbene", a anunţat într-un comunicat Palatul Matignon precizând modalităţile de organizare, relatează AFP.

Două dintre cele cinci persoane vor fi desemnate de guvern, în timp ce celelalte trei urmează să fie numite de preşedintele Adunării Naţionale, Richard Ferrand, preşedintele Senatului, Gerard Larcher, şi de preşedintele Consiliului Economic, Social şi de Mediu, Patrick Bernasconi, a precizat cabinetul premierului Edouard Philippe.

"Acesta este un exerciţiu fără precedent care trebuie să le permită francezilor să spună ce îşi doresc. Trebuie să fie bine organizat, cu principii de transparenţă şi imparţialitate", a afirmat premierul Edouard Philippe după publicarea comunicatului.

Numirile celor cinci personalităţi vor avea loc vineri, a afirmat el.

Guvernul va propune de asemenea "tuturor partidelor politice reprezentate în Adunarea Naţională sau în Senat" să participe la un "comitet de monitorizare, responsabil cu asigurarea respectării depline a principiului pluralismului", se mai arată în comunicat.


Doi miniştri, Emmanuelle Wargon (Tranziţie ecologică) şi Sébastien Lecornu (Colectivităţi regionale) vor fi însărcinaţi să animeze această dezbatere care va fi organizată la nivel local de primării.

Cei cinci "garanţi" vor fi "independenţi de guvern şi recunoscuţi pentru angajamentul lor de a servi interesul public" şi "vor asigura imparţialitatea şi transparenţa procesului", se precizează în text.

Ei "vor asigura corectitudinea metodei şi a lucrărilor de analiză şi de sinteză a contribuţiilor colectate. De asemenea, ei vor formula toate recomandările pe care le vor considera necesare pentru a îndeplini cerinţele de transparenţă şi de imparţialitate", a mai spus cabinetul premierului francez.AGERPRES


Trimite pe WhatsApp

Citește și:

populare
astăzi

1 ULTIMA ORĂ / Cattani de România lovește din nou! Dosar penal la DNA în cazul achiziției de măști medicale de la …

2 Mafie pe față! / Mandatul de arestare în lipsă emis pe numele lui Iorgulescu Jr. a fost anulat pe motiv de viciu…

3 Milițianul Neluțu, care a infectat zeci de persoane la spitalul Gerota din Capitală, a fost externat pe ascuns…

4 Cei „12 apostoli” ai dezinformării despre coronavirus au ajuns și în România

5 VIDEO Generalul Oprea face ordine la Suceava: Cadrele medicale care refuză carantina au ca variante șomajul te…

recomandări

Te ia DNA: Sorin Oprescu

S-a lansat Milionarul pentru Android! Descarcă din Play Store

Noi sloganuri fake amuzante