Franța condamnă atacul asupra ambasadei sale din Burkina Faso

Franța condamnă atacul asupra ambasadei sale din Burkina Faso

Ministerul francez de Externe a condamnat atacul asupra ambasadei Franței din Burkina Faso și a cerut autorităților locale să asigure siguranța diplomaților, se arată într-o declarație de presă publicată sâmbătă seara de serviciul de presă al Ministerului de Externe.

Armata a preluar puterea în Burkina Faso. Foto: EPA-EFE

Condamnăm în cei mai fermi termeni violența împotriva misiunilor noastre diplomatice din Burkina Faso. Orice atac asupra proprietății noastre diplomatice este inacceptabil. Facem apel la toate părțile implicate să le asigure securitatea în conformitate cu convențiile internaționale", se arată în comunicat.

Ministerul de Externe francez a numit problema asigurării siguranței cetățenilor francezi o prioritate. Toți cetățenii republicii din Burkina Faso sunt îndemnați „să fie vigilenți și să nu-și părăsească casele până la noi ordine”. Au fost deschise centre de criză în ambasada Franței și în clădirea Ministerului de Externe din Paris.

Potrivit Agence France-Presse , în după-amiaza zilei de 1 octombrie, demonstranții s-au adunat în fața a două clădiri diplomatice franceze din Burkina Faso. Un „incendiu” a izbucnit în fața ambasadei din capitala, Ouagadougou, și un incident similar a avut loc în fața filialei Institut Française (centru cultural) din Bobo Dioulasso, în vestul țării. „Aceste atacuri au fost opera unor demonstranți ostili manipulați în cadrul unei campanii de dezinformare” împotriva Franței, a declarat pentru agenție purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Externe Anne-Clair Legendre.

Acuzații de mușamalizare

La 30 septembrie, un grup militar a organizat o lovitură de stat în Burkina Faso, luând puterea și înlăturându-l pe locotenent-colonelul Paul-Henri Sandaogo Damiba de la președinție. Căpitanul de artilerie Ibrahim Traore a devenit noul președinte. El a condus structura de guvernare a țării, Mișcarea Patriotică pentru Conservare și Restaurare.

Armata, care a preluat puterea a anunțat dizolvarea guvernului și suspendarea constituției și a întregii activități politice. Granițele Burkina Faso au fost închise pentru o perioadă nedeterminată și au fost introduse restricții de circulație pe timpul nopții, până când Damiba va anunța că demisionează din funcția de președinte și de comandant suprem al armatei.

La 1 octombrie, Traore a declarat că demisul Damiba s-a ascuns într-o bază militară franceză din suburbiile capitalei și pregătea de măsuri de represalii împotriva puciștilor. Ministerul de Externe a spus că Franța nu adăpostește pe nimeni la bază și nu se amestecă în ceea ce se întâmplă în Burkina Faso.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 PSD și PNL vor avea candidați separați la București: Gabriela Firea și Sebastian Burduja

2 O informație care dă fiori / Ce știe CIA despre intențiile Rusiei în Europa?

3 AUDIO Numele lui Coldea, într-un nou scandal. Anca Alexandrescu a difuzat înregistrări depuse la DNA

4 Piedone este pe punctul de a pierde inclusiv Sectorul 5... E disperare mare printre acoliții lui... Deh, s-a schimbat joaca...

5 Surprize în noul sondaj realizat de INSCOP la comanda News.ro