Franţa: Deputaţii adoptă o lege controversată prelungind "certificatul sanitar"

Franţa: Deputaţii adoptă o lege controversată prelungind "certificatul sanitar"

Deputaţii francezi au dat în cursul nopţii de miercuri spre joi o primă undă verde unui proiect de lege care deschide controversata posibilitate de a recurge la "certificatul sanitar" până la 31 iulie 2022, notează AFP.

"Certificatul sanitar" francez împotriva COVID-19 restrânge accesul la numeroase locuri publice, cum ar fi baruri, cafenele, cinematografe sau transporturi pe distanţe lungi. El se eliberează persoanelor care sunt complet vaccinate ori au un recent test negativ.

Acest certificat condiţionează, de la 9 august, accesul la o serie de spaţii de socializare, ca baruri şi restaurante. Începând cu 30 august, el a fost impus şi celor 1,8 milioane de angajaţi în contact cu publicul.

Proiectul de lege a fost adoptat cu doar zece voturi de diferenţă, cu 135 de voturi pentru şi 125 împotrivă, după două zile de dezbateri în Adunarea Naţională, marcate regulat de aprinse dispute verbale şi invective în plen. Textul urmează să fie examinat de Senat la 28 octombrie.

Cu această măsură, obiectivul guvernului este de a-i încuraja să se vaccineze pe cei 26,5% dintre francezii care nu au primit încă cele două doze.

Manifestaţii au avut loc în fiecare sâmbătă în Franţa de la introducerea certificatului sanitar, adunând până la 237.000 de persoane în punctul de maxim al mobilizării, dar opoziţia a slăbit în ultimele săptămâni. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO „Ucrainenii au luat 8.000 de telefoane mobile și le-au pus pe stâlpi de doi metri, așa detectează dronele Shahed”

2 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

3 Dezvăluirile neașteptate ale șefului serviciului secret din Ucraina

4 Culisele uriașului scandal care zguduie regimul Orban, în Ungaria

5 Așa o fi? /