Franța: Deputații au votat în favoarea înscrierii stării de urgență în Constituție

Franța: Deputații au votat în favoarea înscrierii stării de urgență în Constituție

Deputații francezi au votat luni seară în favoarea introducerii în Constituție a regimului stării de urgență, o revizuire a legii fundamentale în favoarea căreia președintele francez, François Hollande, s-a pronunțat la trei zile după atacurile jihadiste care au avut loc pe 13 noiembrie la Paris și au făcut 130 de morți, scrie AFP.

Acest articol 1 al proiectului legii constituționale, care prevede că starea de urgență va fi "decretată în Consiliul de Miniștri" fie "în caz de pericol iminent rezultând din atingeri grave aduse ordinii publice", fie în caz de "calamitate publică" (evenimente naturale), a fost adoptat cu 103 voturi pentru, 26 contra și 7 abțineri de Adunarea Națională (camera inferioară a parlamentului de la Paris).

După cum este cazul în prezent, numai parlamentul va putea prelungi starea de urgență dincolo de cele 12 zile inițiale, printr-o lege care va stabili durata acesteia.

Cu avizul favorabil al guvernului, deputații au votat anterior un amendament pentru a restrânge durata prelungirii la o perioadă maximă de patru luni, ce poate fi reînnoită după un vot în parlament.

Deputații au adăugat astfel în textul revizuirii constituționale principiul controlului parlamentar al decretării stării de urgență, dorit de mai multe grupuri politice.

Spre nemulțumirea guvernului și a dreptei, ei au mai votat un amendament depus de socialiști care prevede că Adunarea Națională se reunește de drept și nu poate fi dizolvată în timpul stării de urgență.

Potrivit premierului Manuel Valls, prezent în momentul votului de luni, introducerea stării de urgență în Constituție, contestată de unii ecologiști și de stânga radicală, precum și de mai mulți deputați de dreapta, urmează să permită încadrarea "strictă a motivelor declanșării și prelungirii sale", reluare a legii din 1955 care a creat acest regim de excepție în plin război al Algeriei și care a fost înăsprită în noiembrie.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 Bilanțul după trei luni al noului comandant al Forțelor Armate Ucrainene: Armata lui Putin sângerează din greu, dar câștigă încă teren

3 STENOGRAME „Eugen Mîrtz i-a inoculat victimei ideea că prin sexul anal a salvat-o de la moarte deblocându-i o chakră ce controlează punctele vitale”

4 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”

5 Prima intoxicare aruncată pe piață de Antena 3, un sondaj realizat de fostul ginere al lui Dan Voiculescu