Franța: Fostul director central al informațiilor interne, pus sub acuzare pentru trafic de influență

Franța: Fostul director central al informațiilor interne, pus sub acuzare pentru trafic de influență

Fostul director central al serviciului francez de informații interne, Bernard Squarcini, un apropiat al lui Nicolas Sarkozy, a fost pus sub acuzare miercuri la Paris în special pentru trafic de influență și deturnare de fonduri publice, în cadrul unei anchete asupra activităților sale după trecerea în sectorul privat, au făcut cunoscut surse judiciare, potrivit AFP.

Bernard Squarcini, în vârstă de 60 de ani, a fost de asemenea inculpat pentru mai multe capete de acuzare, printre care fals intelectual și ascunderea încălcării confidențialității investigațiilor, a precizat sursa.

El a fost plasat luni în arest preventiv, ca și fostul numărul unu al poliției judiciare din Paris, Christian Flaesch, 58 de ani, care a fost însă eliberat marți seară.

Supranumit "rechinul", Bernard Squarcini a ocupat postul de director central al informațiilor interne în timpul mandatului lui Nicolas Sarkozy (2007-2012), care este în prezent unul dintre principalii candidați în alegerile primare ale dreptei în perspectiva scrutinului prezidențial din 2017. El a fost schimbat din funcție după victoria socialistului François Hollande în mai 2012.

Această anchetă pentru trafic de influență a fost declanșată după percheziții, în luna aprilie, la domiciliul din Paris al lui Bernard Squarcini și la sediul societății sale, în cadrul altor trei anchete, dintre care una se referă la acuzațiile de finanțare din Libia a campaniei electorale a lui Nicolas Sarkozy în 2007, au explicat surse apropiate anchetei.

În prezent consultant pentru grupul LVMH, Bernard Squarcini a fost multă vreme considerat un "as al serviciilor de informații". Reputația i-a fost însă pătată de acuzații privind spionarea corespondenței, pe care el însă le-a respins.

AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Lovitură sub centură pentru Putin de la aliatul său, Lukașenko

2 VIDEO „Niciodată în viața mea nu am văzut oameni treji în taberele de instrucție militară” - Un general în retragere, despre imaginile cu ruși beți cr…

3 Şeful spionajului militar ucrainean: Eliberarea peninsulei Crimeea va începe în primăvara anului viitor. Nu există altă opțiune

4 VIDEO Explozii puternice în Crimeea, la o bază aeriană rusească. Rușii spun că un avion ar fi derapat și a luat foc

5 Cele trei nume luate în considerare de PSD pentru prezidențialele din 2024. Ciolacu susține că nu-l interesează