Franța: Fostul președinte Nicolas Sarkozy, ținta contracandidaților de dreapta, în prima lor dezbatere televizată

Fostul președinte francez Nicolas Sarkozy a fost ținta preferată a contracandidaților săi în alegerile primare ale dreptei, în cadrul primei lor dezbateri televizate, care a avut loc joi seara, cu circa șase luni înainte de scrutinul prezidențial din primăvara viitoare, notează AFP.

Favoritul acestor alegeri primare, fostul prim-ministru Alain Juppé, a fost mai rezervat, prezentându-și propunerile și lăsându-i pe ceilalți candidați să-l atace pe fostul șef de stat.

Prima înțepătură a venit de la Jean-François Copé, fost ministru al Bugetului pe mandatul lui Nicolas Sarkozy (2007-2012), căruia i-a reproșat încă din prima secundă că nu a realizat "ruptura" pe care o promisese în timpul campaniei din 2007.

"Am guvernat împreună", a replicat ferm Sarkozy, care a promis o alternanță "energică, imediată și concretă".

Dar Bruno Le Maire, fostul său ministru al Agriculturii, a mers mai departe: "Dacă doriți ca totul să continue ca înainte, ei bine aveți tot ce trebuie pe acest platou", a spus acesta, prezentându-se drept candidatul "reînnoirii".

Schimburile de replici au atins apoi probleme economice și sociale: șomaj, timpul de lucru, locul sindicatelor și nivelul impozitării fiscale.

Criticat de către un candidat, Nicolas Sarkozy, în defensivă, a ripostat: "fiecare gândește ce vrea. Dacă sunt atâția candidați, este pentru că nu sunt aceleași idei!"

La terminarea primei ore de emisie, Sarkozy își consumase cea mai mare parte a timpului alocat.

Șase bărbați și o femeie sunt în cursa pentru câștigarea alegerilor primare ale opoziției de dreapta, care vor avea loc pe 20 și 27 noiembrie. Miza este cu atât mai mare cu cât învingătorul are șanse reale de a fi ales președinte al Franței în primăvara lui 2017. Ținând cont de dezastrul stângii, sondajele preconizează un al doilea tur al prezidențialelor între candidatul dreptei și cel al extremei dreapta, Marine Le Pen, urmat de înfrângerea acesteia din urmă în runda finală, conchide AFP.

AGERPRES/ (AS — autor: Vicențiu Purcărea, editor online: Anda Badea)


Trimite pe WhatsApp

Citește și:

populare
astăzi

1 Rareș Bogdan îi dă în vileag: Ciuma Roșie a simțit mirosul miliardelor de la UE, de aceea vrea dărâmarea Guver…

2 Document / Un studiu care aruncă în aer 3 luni de exagerări: Cei care sunt asimptomatici nu-i pot contamina pe c…

3 Mare dreptate are omul ăsta!

4 VIDEO Priviți unde s-a ajuns în America!

5 Stare de asediu la Washington după noi manifestaţii lângă Casa Albă / Președintele Trump a fost dus într-un bun…

recomandări

Te ia DNA: Cornelia Negrut

S-a lansat Milionarul pentru Android! Descarcă din Play Store

Dacă vrei Jurassic Park în viața reală, mută-te în Australia