Franţa: François Hollande, audiat ca martor la cererea justiţiei braziliene în legătură cu oferta de avioane Rafale

Franţa: François Hollande, audiat ca martor la cererea justiţiei braziliene în legătură cu oferta de avioane Rafale

Fostul preşedinte francez François Hollande a fost audiat ca martor în cadrul întrajutorării judiciare solicitate de Brazilia în ancheta referitoare la vânzarea, în cele din urmă nefinalizată, de avioane militare Rafale către această ţară, transmite miercuri AFP, citând surse din anturajul fostului lider de la Elysée.

Audierea a avut loc pe 4 iulie la Paris, în biroul fostului preşedinte, a precizat sursa, confirmând informaţiile apărute în săptămânalul satiric 'Le Canard enchaîné'.

Acesta a mai scris că predecesorul lui François Hollande la Palatul Elysée, Nicolas Sarkozy, primise o convocare din partea poliţiei pentru a fi audiat cu privire la acest dosar în aceeaşi zi, însă a refuzat să se prezinte.

Solicitat de AFP, Parchetul Naţional Financiar (PNF) nu a dorit să comenteze.

Justiţia braziliană anchetează condiţiile în care Brazilia a decis în decembrie 2013, după mai mult de zece ani de negocieri şi de amânări, să aleagă avionul de luptă suedez Gripen, în dauna celui francez Rafale şi a lui F/A-18 Super Hornet produs de Boeing, pentru un contract de 4,5 miliarde de dolari.

În acest dosar, fostul preşedinte brazilian Lula da Silva, aflat în închisoare din aprilie 2018 pentru un alt caz de corupţie, este acuzat de spălare de bani şi de trafic de influenţă.

Potrivit procurorilor, el ar fi primit 2,25 milioane de reali (circa 530.000 de euro la cursul actual) prin intermediul unei firme a fiului său Luis Claudio 'pentru a o influenţa' pe Dilma Rousseff, care i-a succedat în fruntea ţării în 2010, pentru a alege oferta Gripen.

În aceeaşi anchetă a fost audiat ca martor şi prim-ministrul suedez Stefan Lofven, în iunie 2018 la Stockholm, tot la cerea justiţiei braziliene.AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Misterioasa avere de milioane de dolari, moștenită de Anamaria de la Ionela Prodan. Sora a renunțat la bani

2 Foarte interesante amănunte!

3 VIDEO „Batalioanele Bachus”, noua armată a lui Putin...

4 Rusia, o imagine cât o mie de cuvinte...

5 Bloggerii ruși descriu un scenariu pentru săptămâna viitoare, care implică atacuri nucleare asupra Ucrainei