Franța își consolidează prezența militară în România. Când ajung în țară blindatele și tancurile

Franța își consolidează prezența militară în România. Când ajung în țară blindatele și tancurile

Convoaiele cu tehnica militară franceză, pentru a completa mijloacele tehnice ale Grupului de luptă al NATO, vor ajunge în România la finalul lunii octombrie, a anunțat miercuri Ministerul Apărării Naționale (MApN).

BGFP contribuie la creșterea cooperării militare a României cu Franța Foto ilustrativă: Profimedia

O companie de transportoare blindate și una de tancuri Leclerc ale Armatei Franței vor sosi în România, de la sfârșitul lunii octombrie, pentru a completa mijloacele tehnice ale Grupului de luptă al NATO (Battle Group Forward Presence - BGFP) dislocat în Cincu”, se arată într-un comunicat transmis de MApN.

Potrivit sursei citate, deplasarea acestora se va face către Cincu atât pe calea ferată, cât și pe roți, iar pentru o bună desfășurare a traficului rutier, Poliția Militară va dispune măsuri pentru asigurarea fluenței în trafic și informarea conducătorilor auto asupra eventualelor restricții de circulație.

Conform MApN, grupul de luptă al NATO (BGFP) din România s-a constituit, începând cu luna mai, prin transformarea elementelor multinaționale aliate din cadrul Forței de Răspuns a NATO, dislocate în șara noastră.

La propunerea Franței de a prelua rolul de națiune-cadru, batalionul francez dislocat în România, considerat vârful de lance (Spearhead) al Forței cu Nivel de Reacție Foarte Ridicat al NATO (VJTF), formează BGFP pe teritoriul național, integrând, pe bază rotațională, efective ale Belgiei și Țărilor de Jos.

BGFP contribuie la creșterea cooperării militare a României cu Franța, și, implicit, la consolidarea securității spațiului euro-atlantic pe Flancul Estic. Cooperarea cu partenerii strategici și existența pe teritoriul național a unor structuri de luptă relevante contribuie la creșterea capacității de apărare și descurajare în contextul războiului din Ucraina și a crizei din regiunea Mării Negre”, conchide sursa citată

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 Nu le zice rău Ciucă...

4 Era omul Rusiei? / O anchetă de contraspionaj duce la demiterea comandantului polonez al EUROCORPS, locotenent-generalul Jaroslaw Gromadzinski

5 „Le-am spus atunci, foarte clar: Într-o lună începe războiul”