Franţa, Marea Britanie şi Germania exprimă critici faţă de politica unilaterală a SUA în Orientul Mijlociu

Franţa, Marea Britanie şi Germania exprimă critici faţă de politica unilaterală a SUA în Orientul Mijlociu

Ministrul de externe francez Jean-Yves Le Drian a calificat marţi situaţia din Orientul Mijlociu drept ''explozivă'' şi a criticat SUA pentru acţiunile unilaterale în regiune, precum şi Israelul pentru - ceea ce a spus el - un nivel nejustificat de violenţă, potrivit Reuters.

Mii de locuitori din Fâşia Gaza au venit marţi la funeraliile palestinienilor ucişi de trupele israeliene cu o zi înainte în cea mai sângeroasă zi pentru palestinieni de la conflictul din Gaza din 2014.

''Suntem ataşaţi cauzei securităţii Israelului, dar securitatea Israelului nu poate justifica acest nivel de violenţă'', a subliniat şeful diplomaţiei franceze, exprimându-se în Adunarea Naţională.

Pe un fundal de violenţă la frontiera dintre Israel şi Fâşia Gaza, Statele Unite şi-au inaugurat luni noua ambasadă la Ierusalim.

''Avem dezacorduri cu SUA'', a spus Le Drian, referindu-se atât la politica Statelor Unite ale Americii privind Iranul, cât şi la mutarea ambasadei de la Tel Aviv la Ierusalim.

''Noi de asemenea avem un dezacord cu privire la metodă. Pentru că în ambele cazuri, Statele Unite au decis să acţioneze în mod unilateral'', a evidenţiat ministrul francez.

La rândul său, un ministru britanic a declarat că SUA ar trebui să arate o mai bună înţelegere a originilor cauzelor conflictului israeliano-palestinian, într-o poziţie critică rară din partea Marii Britanii, cel mai apropiat aliat al Statelor Unite, conform Reuters.

Alistair Burt, ministru de stat pentru Orientul Mijlociu, a făcut aceste afirmaţii în cadrul unei dezbateri marţi în parlament cu privire la deschiderea luni a Ambasadei SUA la Ierusalim, ceea ce a declanşat o baie de sânge la frontiera dintre Israel şi Fâşia Gaza.

''SUA vor rămâne o parte centrală a ceea ce trebuie să se întâmple în Israel, dar trebuie să acorde o mai mare înţelegere unor aspecte fundamentale'', a spus Burt.

La fel ca multe alte state, nici Marea Britanie nu este de acord cu transferul Ambasadei SUA de la Tel Aviv la Ierusalim.

În cursul dezbaterii de marţi din parlamentul britanic, numeroşi aleşi au condamnat utilizarea de către Israel a muniţiilor reale împotriva manifestanţilor palestinieni. Unii au criticat vehement politica SUA şi au spus că vizita preşedintelui american Donald Trump din iulie în Marea Britanie ar trebui anulată. Ministrul Burt a respins această idee, dar a spus că Londra va încerca să trimită un mesaj critic Washingtonului.

Marea Britanie consideră legăturile sale de prietenie cu SUA drept o ''relaţie specială'' şi exprimă rareori critici publice la adresa Washingtonului. Relaţiile dintre cele două ţări capătă o semnificaţie şi mai mare în contextul în care Marea Britanie se pregăteşte să părăsească UE.

Totuşi, rezistenţa relaţiilor dintre Londra şi Washington a fost supusă testului sub administraţia preşedintelui Donald Trump, recent, din cauza diferenţelor de poziţie în privinţa retragerii SUA din acordul nuclear cu Iranul din 2015.

La Berlin, cancelarul Angela Merkel a declarat că relaţiile europenilor cu SUA au fost afectate după ce Washingtonul s-a retras din acordul nuclear iranian, potrivit dpa. ''Europa nu este oarbă în privinţa activităţilor Iranului, dar totuşi consideră că abandonarea acordului nu este cea mai bună cale de urmat'', a spus Merkel, într-un discurs susţinut la congresul Confederaţiei Sindicatelor din Germania (DGB). AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”

3 Da, are 60 de ani și s-a calificat la concursul național de frumusețe Miss Argentina...

4 VIDEO Surpriză totală / Cine ar fi „gurul” discipol al lui Gregorian Bivolaru săltat de mascați. Eugen Mârtz era invitat mereu la B1TV, la emisiunea Al…

5 Prima intoxicare aruncată pe piață de Antena 3, un sondaj realizat de fostul ginere al lui Dan Voiculescu