Franţa: O anchetă judiciară, deschisă împotriva ministrului justiţiei pentru presupuse conflicte de interese

Franţa: O anchetă judiciară, deschisă împotriva ministrului justiţiei pentru presupuse conflicte de interese

O anchetă judiciară care îl vizează pe ministrul francez al justiţiei, Eric Dupond-Moretti, pentru suspiciuni de conflicte de interese legate de fostele sale atribuţii ca avocat, a fost deschisă miercuri la Curtea de Justiţie a Republicii Franceze (CJR), a anunţat AFP, citând parchetul general de pe lângă Curtea de Casaţie.

Parchetul general a putut să facă publică această informaţie judiciară după avizul favorabil dat vineri de comisia de analiză a sesizărilor a CJR, compusă din înalţi magistraţi, care are rol de filtru.

Aceasta a considerat acceptabile sesizările depuse de asociaţia Anticor şi de trei sindicate ale magistraţilor (SM, USM, Uniunea magistraţilor SNM FO) care îl acuză pe ministru de conflicte de interese.

Comisia de instrucţie a CJR este însărcinată de acum să efectueze investigaţiile. Ea este compusă din trei magistraţi ai Curţii de Casaţie şi este singura instanţă abilitată să ancheteze membrii guvernului pentru acţiuni desfăşurate în exercitarea atribuţiilor lor.

În centrul acuzaţiilor împotriva ministrului se află urmăririle administrative pe care le-a ordonat împotriva a doi magistraţi ai Parchetului Naţional Financiar (PNF), care participaseră la o anchetă preliminară vizând identificarea "cârtiţei" care i-ar fi informat pe fostul preşedinte francez Nicolas Sarkozy şi pe avocatul său Thierry Herzog că au telefoanele sub supraveghere.

În timpul acestor investigaţii au fost examinate facturi telefonice detaliate ale mai multor avocaţi, între care şi cele ale actualului ministru.

În una dintre aceste sesizări ministrului i se reproşează că a deschis o altă anchetă administrativă împotriva judecătorului Edouard Levrault, care denunţase, după încheierea atribuţiilor sale ca judecător de instrucţie în Monaco, faptul că a fost supus unor presiuni.

Înainte de a deveni ministru, Eric Dupond-Moretti a fost avocatul unuia dintre poliţiştii audiaţi de acest magistrat şi criticase metodele judecătorului.

Întrebat la 7 ianuarie despre sesizările sindicatelor magistraţilor, ministrul indicase: "Nu ştiu ce soartă îi va fi rezervată, dar ştiţi bine că la momentul oportun voi da explicaţii şi veţi putea conta pe mine pentru a spune tot ce am de spus".

Guvernul a luat cunoştinţă luni de deschiderea anchetei. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Maneaua care a înnebunit planeta. Melodia este în centrul unei controverse uriaşe

2 Justiția din Ro a comis-o din nou! Asta e din aia jegoasă, făcută în nesimțire!

3 Așa o fi?

4 VIDEO Asta cu cei doi militari ucraineni de origine română, tată și fiu, o fi adevărată?

5 Sondaj Avangarde / Firea a început să recupereze teren... Piedone, în cădere liberă