Franța/alegeri: De ce a ales Emmanuel Macron esplanada din fața Luvrului pentru a sărbători eventuala victorie

Franța/alegeri: De ce a ales Emmanuel Macron esplanada din fața Luvrului pentru a sărbători eventuala victorie

Dacă obține victoria în turul doi al scrutinului prezidențial francez, Emmanuel Macron va sărbători evenimentul alături de simpatizanții săi pe esplanada din fața Muzeului Luvru, un loc ales după o reflecție aprofundată în care cel mai mult a contat caracterul său de simbol al ''consensului'' și ''neutralității'', scrie publicația Le Figaro.

Pe esplanada evacuată temporar duminică după-amiază în urma unei alerte de securitate a fost montată o scenă între piramidă și Arcul de Triumf al Caruselului, la intrarea în grădina Tuileries.

Inițial, Macron a dorit ca scena să fie amenajată pe Champ-de-Mars, cu Turnul Eiffel în fundal, însă primăria nu a fost de acord. Au fost luate în calcul și alte variante, dar și acestea au fost pe rând excluse.

Place de la Concorde (Piața Armoniei) a fost considerată de Macron prea ''de dreapta'', acolo sărbătorindu-și victoria Jacques Chirac, în anul 1995, și Nicolas Sarkozy, în 2007.

Fostul ministru socialist, repoziționat acum la centru, s-a gândit și la Piața Bastiliei, dar a exclus-o și pe aceasta pentru că ar fi fost prea ''de stânga'', fiind de altfel locul unde actualul președinte François Hollande și-a adunat susținătorii în seara când a câștigat scrutinul din anul 2012.

Tot prea de stânga ar fi fost în opinia candidatului centrist și Piața Republicii, unde Jean-Luc Melenchon și Benoit Hamon au avut mitinguri electorale înaintea primului tur și s-au desfășurat manifestații ale Mișcării ''Nuit Debout'' împotriva revizuirii legislației muncii, fiind în plus și locul unde francezii s-au recules după atacurile teroriste din anul 2015.

Prin urmare, Emmanuel Macron a ales în final esplanada Luvrului, pentru că este un loc ''complet nou, consensual, neutru'', încărcat mai mult de istorie decât de politică, explică Christian Delporte, specialist în comunicare politică. Dar cu piramida Luvrului în plan secundar, ''am putea eventual să-i reproșăm lui Emmanuel Macron că merge pe urmele lui Francois Mitterand'', completează același interlocutor.

Contracandidata lui Macron, lidera extremei drepte, Marine Le Pen, a ales tot un loc ''neutru'' pentru a-și sărbători o eventuală victorie în scrutinul prezidențial, și anume Chalet du Lac, în Pădurea Vincennes. Însă în timp ce pe esplanada Luvrului încap circa 10.000 de persoane, în locul pentru care a optat Le Pen ar intra numai aproximativ 1.400.

Prin aceste decizii, ambii aspiranți la președinția Franței încearcă să fie consecvenți mesajului principal pe care au dorit să-l transmită pe tot parcursul campaniei electorale, și anume că ei se distanțează de partidele tradiționale care domină scena politică franceză.

AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Bășiți aici! / „Declarația de la București” / Căcații stângii, acum ajunși bășini, vor să-l alunge pe Iohannis

2 Fiul patronului Cris-Tim, arestat pentru trafic de droguri

3 Ăștia o iau razna / Numire suspectă în Guvern pe filiera interlopului lui Cîțu / Cum, mă, să pui în locul unui pro…

4 „Am depresie și anxietate severă. Am fost violată de patru ori!”

5 „A vrut să mă interneze la nebuni! La copii nu renunț niciodată!”