Frate, ăsta ar trebui arestat pe loc! Cine e omul care i-a furnizat băiatului lui Dragnea informații-cheie despre pesta porcină. Amănunte șocante!

Frate, ăsta ar trebui arestat pe loc! Cine e omul care i-a furnizat băiatului lui Dragnea informații-cheie despre pesta porcină. Amănunte șocante!

Frate, ăsta ar trebui arestat pe loc! Cine e omul care i-a furnizat băiatului lui Dragnea informații-cheie despre pesta porcină. Amănunte șocante dezvăluite de  G4Media.ro .
 
Ferma de porci din comuna Salcia, cea mai importantă afacere la vedere a familiei lui Liviu Dragnea, şi-a schimbat strategia de afaceri în acest an, înainte de apariţia primei ştiri oficiale la data de 31 mai despre depistarea pestei porcine în România, după cum rezultă din documentele oficiale ale APIA și ANSVSA consultate de G4Media.ro . Fiul preşedintelui PSD a renunţat încă din această primavară să mai cumpere mii de porci sub 25 de kg din străinătate, așa cum a procedat în alți ani, pe care să-i crească în Salcia. În schimb, ferma sa s-a ocupat în special pe achiziţia şi apoi tranşarea carcaselor de porcine.

Instituţia care deţine toate informaţiile privind focarele şi extinderea pestei porcine în România este Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA). Preşedintele autorităţii este Geronimo Răducu Brănescu, omul de încredere şi un fost asociat al omului de afaceri Paul Sorin Stănescu, cel care este naşul de cununie al lui fiului lui Dragnea la nunta programată pentru sfârșitul lunii august. 

Dacă la finele anului trecut în ferma din Salcia erau şi 15.000 de animale pentru care s-a încasat subvenţii de la Uniunea Europeană, anul acesta în saivanale din Salcia nu au fost mai mult de 5.000 de animale. Informația a fost semnalată inițiat de o anchetă realizată de Libertatea.ro
Schimbarea de strategie din această primăvară l-a ferit pe fiul lui Liviu Dragnea de la faliment sau pierderi importante în cazul în care pesta porcină ar ajunge în Teleorman.

Fane Dragnea, aşa cum este cunoscut Ştefan Valentin Dragnea în Turnu Măgurele, fiul preşedintelui PSD, a hotărât înainte de confirmarea oficială a pestei porcine, în 2018, în România să nu mai cumpere porci pentru a-i îngrăşa. A decis în schimb să procese carcase pe care le cumpără. Asta după ce în 2016 şi 2017, efectivele de animale crescute în comuna din Teleorman au fost mereu tot mai mari.

Schimbarea strategiei, a făcut că ferma de porci a lui Dragnea jr să fie ferită de faliment sau de pierderi de un milion de euro în cazul în care pesta porcină se extinde în Teleorman.

Ferma Salcia este o firmă specializată în creşterea porcilor. Societatea este deţinută de Ştefan Valentin Dragnea, care are 90% din acţiunile societăţii, restul de 10% sunt deţinute Ilie Liviu Dragne. Acesta şi Liviu Dragnea sunt consăteni, amândoi s-au născut în comuna teleormăneană Gratia.

Subvenţii UE pentru 34.000 de porci în 2017. La începutul anului trecut, conform unor documente obţinute de G4Media.ro , Ferma Salcia anunţă ANSVSA că estimează că va abatoriza 70.000 de porci. Jumătate din această cifră ar fi trebuit să fie carcase achiziţionate de societatea familiei Dragnea de la alte ferme din ţară şi din străinătate.

De la Agenţia Naţională de Plăţi şi Intervenţii în Agricultură (APIA) am aflat că în 2016, Ferma Salcia a primit subvenţii de 665.812 de euro, cifră aferentă pentru un număr de aproximativ 24.000 de animale dacă se ţine cont de cuantumul primit de ferma de porci pentru bunăstarea animalelor.

Pentru anul trecut, suma subvenţiilor acordate pentru bunăstarea animalelor a crescut la 978.232 de euro, aproximtaiv un milion de euro. Valoarea subvenţiei se acordă după o formulă din care reiese că la Salcia au fost crescuţi 34.000 de porci.

Aşa cum ne-au explicat administratorii de anul trecut ai fermei din Salcia şi foşti cenzori ai firmei, în saivanele lui Dragnea jr sunt crescuţi porci cu o greutate sub 25 de kilograme cumpăraţi din Olanda şi Germania. Ei sunt îngrăşaţi cu furaje tratate cu vitamine în ferma din Teleorman, unde în trei-patru luni ajung la o greutate optimă de sacrificare, de 100 de kilograme.

La Salcia, sunt pe parcusul anului între 4.000 şi 17.000 de porci, în funcţie de cerere şi de momentele de sacrificare. Între mai şi decembrie au fost în ultimii ani peste 10.000 de porcine în saivane.

Schimbarea de strategie a coincis cu pesta porcină. ”Din februarie şi pănă acum, în august, în ferme nu au fost mai mult de 4.000 de porci, cifra aceasta au raportat-o şi nu am dubii că datele au fost greşite”, ne-a declarat un oficial care a avut acces la datele trimise de Direcţia Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor Teleorman la Prefectură.

Cifra aceasta a fost confirmată astăzi şi de o investigaţie publicată de echipa lui Cătălin Tolontan pe site-ul Libertatea.ro. În această anchetă este citat un angajat al Fermei Salcia care susţine că în saivane sunt 3.000 de porcine.

Conform datelor obţinute de la reprezentant al ANSVSA, societatea a anunţat autorităţile statului că materia primă folosită în produsele cu marca Ferma Salcia, altfel spus – carnea de porc, provine 80% din carcase achiziţionate de la parteneri. Reprezentanţii autorităţii şi administratorii fermei din Salcia nu au dorit să dialogheze oficial pe tema acestui subiect.

Ştefan Valentin Dragnea nu a putut fi contactat, acesta nefiind la niciuna dintre societăţile unde este acţionar pentru a ne explica de ce a apelat la această schimbare de strategie.

Decizia fiului lui Dragnea jr a picat la fix, pentru că Ferma Salcia a limitat pierderile în cazul extinderii pestei porcine în Teleorman. În loc să sacrifice 12.500 de animale căt erau anul trecut în august sau 17.000 câte erau în noiembrie-decembrie, aşa cum reiese din informaţiile obţinute de la ANSVSA, Dragnea jr va sacrifica, în cel mai rău caz, doar 3.000 de porcine.

Reamintim că în acest an anunţul privin pesta porcină în România a apărut în 31 mai pentru zona de Nord-Vest (judeţele Satu Mare, Bihor şi Sălaj) şi 11 iunie pentru Sud-Est (judeţele Tulcea, Constanţa, Galaţi, Brăila şi Ialomiţa).

Cine este șeful de la ANSVSA. Această schimbare de strategie a lui Ştefan Valentin Dragnea a fost făcută în această primăvară, când fermierii fac contracte de achiziţie de animale şi planuri ca scroafele să fete cât mai mulţi purceluşi. Decizia a venit la fix, apariţia pestei porcine în Moldova, Dobrogea şi sudul ţării a afectat industria şi i-a prins pe crescătorii cu multe animale în saivane. Porci care nu sunt cumpăraţi nici măcar pe piaţa internă.

„Ce s-a întâmplat în Tulcea (n.r. – la Carniprod Tulcea au fost sacrificate peste 40.000 de animale) se poate întâmpla în orice mare fermă dintr-un judeţ cu pestă. Virsul poate fi în furaje, să fie adus de muncitori. Numai ca să ţii virsul departe de fermă cu peste 10.000 de porci este nevoie de o investiţie minimă de 100.000 de euro pe lună. În aceste momente este bine să ai sub 5.000 de animele”, ne-a explicat un crescător de animale din Galaţi, judeţ unde a fost depistată pesta porcină.

Instituţia care ar trebui să deţină, înainte de a fi făcute publice, toate informaţiile, despre pesta porcină, cazuri depistate şi răspândire este Autoritatea Naţională Sanitar Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor.

Fiul lui Liviu Dragnea are şi intrare directă la ANSVSA, pentru că tatăl său l-a pus la preşedinte al autorităţii pe omul de încredere al lui naşului său de cununie de la nunta de la sfârşitul lunii august.

Omul naşului. Odată cu numirea guvernului condus de Sorin Grindeanu la sfărşitul anului 2016, la conducerea ANSVSA, instituţie aflată în subordinea executivului, a fost numit la începutul lui 2017 Geronimo Răducu Brănescu. Medicul veterinar născut în Ialomiţa s-a remarcat în 2012 când a fost numit director executiv al Direcția Sanitar Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Constanţa, post în care a stat până la avansarea în fruntea ANSVSA. 

„Nu este unul dintre specialişti sau manageri apreciaţi în domeniu şi acest lucru se vede în ultima lună. În agricultură şi zootehnie, toată lumea spune că Geronimo Brănescu este omul de încredere al lui Sorin Paul Stănescu, unul dintre afaceriştii apropiaţi de Dragnea”, ne-a declarat unul crescătorii de animale din Dobrogea.

Sorin Paul Stăncescu este nimeni altul decât viitorul naş al fiului lui Dragnea. Aşa cum reiese din invitaţia la nunta din 26 august, de la Palatul Snagov, naşii cuplului Ştefan Valentin Dragnea şi Irina Tănase sunt Sorin Paul şi Doina Stănescu. Invitaţia la nuntă a fost publicată prima dată de „Libertatea”.

Legăturile dintre naşul lui Dragnea jr şi şeful ANSVSA sunt confirmate inclusiv în documentele privind afacerile familiei Stănescu.

Sorin Paul Stănescu a fost asociat, prin intermediul SC Pasteur SA, cu Geronimo Răducu Brănescu  în firma Farmec Reserch&Industries Impex din Feteşti, judeţul Ialomiţa, aşa cum reiese din Monitorul Oficial nr.4473 din 2015. Aşa cum scrie în documentul indicat, Sorin Paul Stănescu este administratorul Pasteur. Soţia sa, Doina Stănescu, este totodată şi acţionarul unic al companiei.

Naşul lui Dragnea jr este un om de afaceri care a fost implicat în retrocedarea controversată sau achiziţia unor terenuri în Bucureşti, printre care şi Institutul Pasteur. Companiile lui Sorin Paul Stănescu produc insecticide şi dezinfectanţi veterinari.

Cifrele pestei porcine

5,5 milioane de porci ar urma să fie crescuţi în România în 2018

1 milion de porci ar reprezenta piaţa neagră, adică animale nefiscalizate şi, deseori, lipsite de controale veterinare

20% dintre animalele sacrificate legal sunt purcei născuţi în ferme din ţara noastră, restul sunt purcei cumpăraţi din străinătate şi îngrăşaţi în România

1,1% din totalul porcilor din România au fost sacrificaţi după apariţia pestei porcine africane în România, adică aproape 61.000 de animale

8 judeţe au înregistrat cazuri de pestă porcină africană

557 de focare de infecţie au fost descoperite

La nivel național până la data de 02.08.2018 au fost plătite 56 dosare de despăgubire în valoare de 148.140 de lei, iar alte 428 de dosare în suma totală de 2.065.162 de lei urmează să fie date în plată.




Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Soldați ruși spunând adevărul despre ce se întâmplă cu armata lor în Ucraina

2 VIDEO Frate, nu ți-ai dori să trăiești așa ceva... Ce o fi fost în capul piloților?

3 Urmează bomba acestor alegeri? / AUR nu îndeplinește „o condiție de fond, determinantă” și toate candidaturile ar putea fi respinse!

4 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

5 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”