Frații interlopi Corduneanu și „Diamantul Roz”, reținuți într-un dosar de camătă și șantaj/Vila lui Adrian Beleaua, pusă sub sechestru

Frații interlopi Corduneanu și „Diamantul Roz”, reținuți într-un dosar de camătă și șantaj/Vila lui Adrian Beleaua, pusă sub sechestru

Adrian Corduneanu și soția sa, Ramona, zisă și „Diamantul Roz”, au fost reținuți într-un mega dosar care cuprinde nu mai puțin de opt infracțiuni grave. Alături de ei se află și alți membri ai temutului clam mafiot de la Iași, relatează ziare.com ,

Ei au fost săltați cu mascații din locuințele lor și urmează să afle dacă vor sta după gratii în următoarele 30 de zile.

Membrii clanului mafiot de la Iași, reținuți de poliție și procurori

Deși cei doi frați Corduneanu au promis că nu vor mai face infracțiuni, se pare că nu au putut să renunțe la principala sursă de venit. Adrian Corduneanu, cunoscut drept Adrian Beleaua, în lumea interlopă și soția sa, Ramona au ajuns să fie reținuți după mai multe percheziții la membrii clanului.

Luni, 31 octombrie, procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Serviciul Teritorial Iași au dispus reținerea a 15 inculpați și luarea controlului judiciar față de un inculpat, măsuri dispuse în două cauze în care se efectuează cercetări sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de constituire a unui grup infracțional organizat, camătă, complicitate la înșelăciune, spălarea de bani, șantaj, lipsire de libertate, trafic de droguri de mare risc și efectuarea fără drept de operaţiuni cu produse susceptibile de a avea efecte psihoactive.

Printre cei reținuți sunt: soții Adrian și Ramona Corduneanu, Petronel Corduneanu, Florinel Corduneanu, Mihaela Corduneanu, Constantin Dolcan, Rusu Gheorghe- fost Corduneanu -zis ”Gelu”, Ioana Baban, Mihai Corduneanu, Bogdan Corduneanu, Marius Stoian, Gabriel Vatamanu, Călin Vasile- fost Corduneanu și Ana Vieru.

Se pare că fratele mai mare, Costel Corduneanu, ar fi internat într-un spital.

Potrivit unui comunicat comun DIICTO-Poliția Română, ”în urma perchezițiilor domiciliare efectuate în cursul zilei de ieri, au fost identificate și ridicate sumele de 50.680 de euro și 33.000 de lei, cantitatea de 2,2 kilograme de aur, 2 pistoale, dintre care unul cu piper și unul de tip Airsoft, mai multe cuțite, săbii și spray-uri iritant-lacrimogene, 55 de telefoane mobile, documente privind evidența operațiunilor de cămătărie și acte de proprietate ale unor imobile.

Până la acest moment a fost instituită măsura sechestrului asigurător asupra unui imobil tip vilă, în valoare de aproximativ 200.000 de euro”.

Este vorba despre vila lui Adrian Corduneanu.

Dobânzi de 400% pentru banii dați cu camătă

Anchetatorii au descoperit că, în perioada 2016 - 2022, două grupuri infracționale organizate în scopul comiterii infracţiunii de camătă, au urmărit obţinerea unor beneficii materiale substanţiale prin desfăşurarea de activităţi ilicite, asigurându-și principala sursă de venit din acordarea de împrumuturi cu dobânzi ridicate, ce ajungeau până la 400%.

Liderii grupurilor realizau finanțarea activităților, prin acordarea unor sume de bani membrilor. De asemenea, asigurau protecția, inclusiv prin recurgerea la mijloace violente în caz de nevoie, pentru ca activitatea grupului să se poată desfășura în vederea atingerii scopului.

Membrii celor două grupuri infracționale organizate acordau împrumuturile doar acelor persoane despre care aveau informații că sunt solvabile și dețin bunuri mobile și/sau imobile de valoare.

Aceștia, într-o primă etapă, identificau persoanele care aveau nevoie de bani (de exemplu, dependenți de jocuri de noroc) și care erau considerate solvabile (prin prisma activităților infracționale desfășurate, a existenței unor moșteniri) și, ulterior, le împrumutau, în mod repetat, cu o dobândă cuprinsă între 20 – 400%. În această modalitate, membrii grupului se asigurau că sumele datorate nu puteau fi returnate de către cei împrumutați și, astfel, aceștia erau obligați să încheie contracte prin care cedau bunurile pe care le aveau în proprietate sau să continue activitățile infracționale pe care le desfășurau.

După acordarea împrumuturilor, erau exercitate presiuni asupra persoanelor vătămate în scopul recuperării atât a sumelor de bani împrumutate cât și a dobânzilor solicitate, ajungându-se până la amenințări cu acte de violență sau lipsiri de libertate.

”Inculpații au disimulat un procent însemnat din beneficiile materiale obținute din comiterea infracțiunilor prin achiziționarea de bunuri imobile (terenuri în spațiul intravilan și extravilan și imobile cu destinația locuință), preponderent pe numele unor rude/persoane apropiate.

În cursul zilei de marți, 1 noiembrie, a fost sesizat judecătorul de drepturi și libertăți cu propunerea de arestare preventivă a celor 15 inculpați.

”Facem precizarea că pe parcursul întregului proces penal, persoanele cercetate beneficiază de drepturile și garanțiile procesuale prevăzute de Codul de procedură penală, precum și de prezumția de nevinovăție”, au mai transmis autoritățile.


Mai multi membri ai clanului Corduneanu langa fratele mai mare, Costel Corduneanu Foto: facebook/ Costel Corduneanu


Citește și:

populare
astăzi

1 Bilanțul după trei luni al noului comandant al Forțelor Armate Ucrainene: Armata lui Putin sângerează din greu, dar câștigă încă teren

2 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

3 STENOGRAME „Eugen Mîrtz i-a inoculat victimei ideea că prin sexul anal a salvat-o de la moarte deblocându-i o chakră ce controlează punctele vitale”

4 Se întâmplă lucruri? / Se strânge robinetul?

5 „Au vrut ca o Ucraină epuizată, dar încă neînvinsă, să fie forțată să se așeze la masa negocierilor cu o Rusie epuizată, dar și neînvinsă”