Frontiera dintre SUA şi Canada rămâne închisă până la 21 iunie pentru călătoriile non-esenţiale

Frontiera dintre SUA şi Canada rămâne închisă până la 21 iunie pentru călătoriile non-esenţiale

Canada şi SUA au convenit marţi să menţină închisă până la 21 iunie frontiera comună pentru deplasările non-esenţiale, pentru a limita răspândirea pandemiei de COVID-19, a anunţat marţi premierul canadian Justin Trudeau, citat de Reuters şi AFP.

Săptămâna trecută oficialităţi de la Ottawa şi Washington au declarat că este foarte probabil ca măsura să fie extinsă până la 21 iunie.

Cele două ţări au decis la 21 martie să-şi închidă graniţa terestră comună, cea mai lungă din lume (8.891 kilometri) cu excepţia transportului de mărfuri. Interdicţia a fost deja extinsă în aprilie până la 21 mai.

În condiţii normale, peste 400.000 de persoane trec zilnic frontiera dintre Canada şi SUA, iar schimburile de mărfuri în ambele sensuri totalizează în fiecare zi 2,4 miliarde dolari canadieni (1,6 miliarde euro).

''Este o decizie importantă care va proteja oamenii de pe cele două părţi ale frontierei'', a afirmat Trudeau în conferinţa sa de presă cotidiană.

El a spus că cele zece provincii ale Canadei au declarat clar că doresc ca măsurile să fie extinse. Şeful executivului canadian a adăugat că Washingtonul a fost ''foarte deschis'' faţă de ideea prelungirii interdicţiei.

De la aplicarea primelor restricţii la frontieră, administraţia Trump a extins măsurile o singură dată, în luna aprilie.

''Acele restricţii vor expira pe 21 mai. Ne gândim la extinderea acelor restricţii, în contextul în care SUA continuă să aibă o abordare în etape, de la stat la stat, de la guvernator la guvernator, aşa că avem şi acest lucru în vedere'', a explicat secretarul american pentru securitate internă în exerciţiu Chad Wolf, citat de CNN.

Restricţiile impuse la frontierele nordică şi sudică ale SUA constituie una dintre schimbările importante determinate de pandemia de COVID-19.

În luna martie, administraţia Trump a invocat şi o lege a sănătăţii publice, amintind de coronavirus, pentru a justifica respingerea rapidă a migranţilor aflaţi la graniţă. Măsura a fost însă criticată de opoziţia democrată şi de organizaţii pentru drepturile omului, care l-au acuzat pe liderul de la Casa Albă că se foloseşte de criza provocată de pandemie pentru a-şi promova politica privind migranţii.

Numărul total al deceselor cauzate de COVID-19 în Canada a ajuns marţi la 5.857, în creştere cu 52 faţă de luni. Numărul total al cazurilor de infectare cu noul coronavirus este de 78.499, faţă de 77.306 în urmă cu 24 de ore.

Situaţia este mult mai gravă în unele zone din SUA. Statul New York, unul dintre focarele epidemiei, se învecinează la nord cu Ontario şi Quebec, cele mai populate provincii canadiene. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 Bilanțul după trei luni al noului comandant al Forțelor Armate Ucrainene: Armata lui Putin sângerează din greu, dar câștigă încă teren

3 STENOGRAME „Eugen Mîrtz i-a inoculat victimei ideea că prin sexul anal a salvat-o de la moarte deblocându-i o chakră ce controlează punctele vitale”

4 Se întâmplă lucruri? / Se strânge robinetul?

5 Dorel Vișan, premiat de Masonerie pentru prezența la Moscova...