Fuga lui Ghosn: Avocaţii americanilor care l-au ajutat au cerut Departamentului de Stat să oprească extrădarea lor

Fuga lui Ghosn: Avocaţii americanilor care l-au ajutat au cerut Departamentului de Stat să oprească extrădarea lor

Cei doi cetăţeni americani acuzaţi că l-au ajutat pe fostul şef de la Nissan Carlos Ghosn să fugă din Japonia pentru a scăpa de proces i-au cerut secretarului de stat american Antony Blinken să oprească extrădarea lor către autorităţile de la Tokyo, relatează joi agenţia Reuters.

Sâmbătă, Curtea Supremă a SUA a respins o cerere a avocaţilor lui Michael Taylor şi fiului acestuia Peter de a suspenda ordinul judecătoresc care a deschis calea extrădării lor.

În scrisoarea către Blinken, care este datată 3 februarie şi la care Reuters a avut acces miercuri, avocaţii celor doi declară că nu cred "că există vreun motiv întemeiat de a preda aceşti doi cetăţeni americani", sugerând că acuzaţiile împotriva lui Ghosn "se explică prin dorinţa guvernului nipon de a-şi salva imaginea sau cel puţin de a crea percepţia că face totuşi ceva pentru a ieşi din situaţia jenantă în care a fost pus".

Avocaţii cer de asemenea în scrisoare ca extrădarea să fie amânată măcar până când clienţii lor vor primi a doua doză de vaccin împotriva COVID-19.

Dacă sunt extrădaţi, cei doi vor fi expuşi la interogatorii intransigente şi tortură, mai susţin avocaţii.

Procurorul adjunct din Tokyo, Hiroshi Yamamoto, a declarat într-o conferinţă de presă regulată că ancheta va decurge "în mod obişnuit", după predarea americanilor, dar deocamdată nu se poate spune când anume ar putea începe procesul.

Extrădarea lui Michael şi Peter Taylor a fost aprobată de Departamentul de Stat în octombrie.

Cei doi, tată şi fiu, au fost arestaţi în mai anul trecut, la solicitarea Japoniei, care i-a acuzat că l-au ajutat pe Carlos Ghosn, acuzat de fraudă contabilă, să fugă de proces. Fostul şef de la Nissan a fugit din Japonia la sfârşitul lui 2019 într-o cutie urcată într-un avion privat cu destinaţia Liban, ţara sa natală, care nu are tratat de extrădare cu Japonia. Procurorii afirmă că cei doi Taylor au primit pentru serviciile lor 1,3 milioane de dolari. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”

3 Da, are 60 de ani și s-a calificat la concursul național de frumusețe Miss Argentina...

4 VIDEO Surpriză totală / Cine ar fi „gurul” discipol al lui Gregorian Bivolaru săltat de mascați. Eugen Mârtz era invitat mereu la B1TV, la emisiunea Al…

5 Prima intoxicare aruncată pe piață de Antena 3, un sondaj realizat de fostul ginere al lui Dan Voiculescu