Funky Citizens cere Avocatului Poporului să analizeze cum e respectat dreptul bucureștenilor de a participa la ședințele CGMB

Funky Citizens cere Avocatului Poporului să analizeze cum e respectat dreptul bucureștenilor de a participa la ședințele CGMB

Asociația Funky Citizens a solicitat, joi, Avocatului Poporului să analizeze modul în care este respectat dreptul de participare al cetățenilor Capitalei la ședințele Consiliului General al Municipiului București.

Elena Calistru, președinte și cofondator al Funky Citizens

"Asociația Funky Citizens observă cu îngrijorare cum, de la preluarea mandatului de primar general al Capitalei de către Gabriela Firea, PMB pare a încălca repetat dreptul înscris în legislația națională privind accesul cetățenilor la ședințele autorităților publice locale. Considerăm ca articolul 42 (1) din Legea 215/2001 a administrației publice locale, potrivit căruia 'ședințele consiliului local sunt publice', e încălcat atunci când cetățeni ai Bucureștiului solicită participarea la ședințele CGMB, iar accesul li se refuză, deși cetățenii respectă toți pașii procedurali necesari. Având în vedere faptul că instituția Avocatul Poporului are drept scop apărarea drepturilor și libertăților cetățenilor în raporturile acestora cu autoritățile publice (...) solicităm Avocatului Poporului (...) să dispună analiza modului în care e respectat dreptul legitim de participare a cetățenilor bucureșteni la ședințele Consiliului local", se arată într-un apel către Avocatul Poporului, postat pe pagina de Facebook a organizației .

Totodată, Funky Citizens i-a încurajat pe toți bucureșteni "cărora le-a fost lezat acest drept" să trimită petiții la Avocatul Poporului .

"Marele scandal de astăzi de la Primărie ar trebui să fie despre cum cetățenilor nu li se respectă un drept, adică nu sunt lăsați să intre la ședințele Consiliului", se mai arată în apelul asociației.

Apelul a fost lansat în contextul în care aproximativ 20 de cetățeni și reprezentanți ai unor asociații au intrat, joi, la ședința de Consiliu General, creând o busculadă, după ce au așteptat aproximativ o oră la intrarea în Primăria Capitalei, pentru a li se permite accesul . Primarul general Gabriela Firea a declarat că cei trei polițiști locali au fost agresați de ONG-urile OPTAR, Prețuiește Viața și Asociația Prelungirea Ghencea, precum și de către consilieri de la USR și sunt internați în spital, fiind depuse plângeri penale .

AGERPRES/ (AS — autor: Irinela Vișan, editor: Cătălin Alexandru, editor online: Adrian Dădârlat)


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 VIDEO Atac cu rachete fără precedent al Ucrainei împotriva Rusiei

3 Voi ați văzut asta? / America, oameni buni...

4 Așa o fi?

5 VIDEO București 2024...