Furnizarea de gaz prin Nord Stream va fi oprită timp de 10 zile din cauza reparaţiilor programate

Furnizarea de gaz prin Nord Stream va fi oprită timp de 10 zile din cauza reparaţiilor programate

Furnizarea de gaze ruseşti prin Nord Stream, principala rută de export de gaze din Rusia către Europa, va fi suspendată temporar până pe 21 iulie, luni dimineaţă, din cauza întreţinerii anuale programate a gazoductului. Astfel, gazele naturale din Federaţia Rusă vor continua să circule către ţările din Europa de Vest şi Centrală printr-o singură linie de tranzit prin Ucraina.

Lucrările preventive la Nord Stream permit operarea eficientă, sigură şi fiabilă a gazoductului, a declarat operatorul proiectului, Nord Stream AG. În acelaşi timp, toate lucrările şi suspendarea furnizării de gaze au fost planificate în avans şi convenite cu partenerii de transport.

Anul trecut, reparaţiile la gazoduct au fost efectuate şi la mijlocul lunii iulie - în perioada 13-23 iulie. Livrările de gaze prin Nord Stream în 2021 au fost la nivelul anului record istoric 2020 - 59,2 miliarde de metri cubi.

Cu toate acestea, în acest an, partenerii occidentali ai Rusiei înşişi au împiedicat în mod semnificativ livrările de gaze. Aşadar, pe 14 iunie, Gazprom a fost nevoită să reducă exporturile de gaze prin Nord Stream din cauza returnării premature a unităţilor de pompare a gazelor de la Montreal de către Siemens după reparaţii din cauza sancţiunilor Canadei împotriva Federaţiei Ruse.

În acest sens, Nord Stream a fost folosit în tot acest timp doar la 40% din capacitatea sa maximă, ceea ce pune în pericol planurile de umplere a depozitelor de gaze nu doar în Germania, ci şi în toate ţările UE. Acum sunt pline la peste 60% din capacitate, cu un obiectiv de 80% până în iarna 2022-2023, iar ratele de umplere este probabil să scadă semnificativ în timpul renovărilor.

Şi deşi Canada pe 9 iulie, după numeroase solicitări din partea RFG şi negocieri cu conducerea sa, a decis totuşi să returneze turbina Siemens reparată, momentul acestei livrări rămâne necunoscut.

Şi autorităţile germane încă se tem că Rusia nu va mai furniza gaz după finalizarea reparaţiilor la Nord Stream.

În timpul lucrărilor la Nord Stream, singura rută de aprovizionare cu gaze ruseşti către ţările din Europa de Vest şi Centrală rămâne doar o ramură de tranzit prin Ucraina - prin care partea ucraineană a confirmat recent cereri în valoare de doar circa 40 de milioane de metri cubi pe zi. Livrările de gaze prin Turkish Stream şi Blue Stream (ambele conducte de gaz au suferit şi reparaţii programate în mai şi iunie) sunt destinate Turciei şi ţărilor din sudul şi sud-estul Europei.

Despre conductă
Conducta de export de gaz din Rusia către Europa „Nord Stream” cu o capacitate totală de 55 de miliarde de metri cubi de gaz merge de-a lungul fundului Mării Baltice de la Vyborg în Rusia până la Greifswald în Germania. Operatorul este Nord Stream AG, care este deţinută în proporţie de 51% de o filială Gazprom, 15,5% de Wintershall Dea şi E.ON (fiecare), alţi 9% fiecare de NV Nederlandse Gasunie din Ţările de Jos şi Engie din Franţa.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Un text dur și fără perdea despre ce se întâmplă acum în Ucraina și în „lumea civilizată”

2 VIDEO Atac cu rachete fără precedent al Ucrainei împotriva Rusiei

3 Dezvăluiri despre culisele unor negocieri secrete care ar fi putut termina demult războiul din Ucraina / Putin și Zelenski au fost dispuși să ia în cons…

4 Hărți care dau fiori / Victoria Rusiei în Ucraina ar avea consecințe devastatoare pentru apărarea NATO. România, printre țările aflate în pericol

5 Foarte interesante amănunte...