Furtuna care a făcut prăpăd în Europa lovește România: când se schimbă vremea radical. Anunțul ANM

Furtuna care a făcut prăpăd în Europa lovește România: când se schimbă vremea radical. Anunțul ANM

Furtuna care a făcut prăpăd în Europa lovește România. Începând de joi după-amiază, vremea se strică în majoritatea regiunilor. Meteorologii au precizat însă că fenomenele nu vor fi de mare intensitate.

Inundațiile au făcut ravagii în Grecia și Turcia FOTO Profimedia

"De mâine după amiază vom simți și noi efectele frontului atmosferic care traversează Europa. Ploile vor începe în partea de vest a țării, probabil până duminică vom avea averse în majoritatea zonelor țării, descărcări electrice, intensificări de scurtă durată ale vântului, posibil grindină.

Toate aceste manifestări vor fi însă la intensitate mai mică decât ceea ce am avut pe parcursul verii, pentru că temperaturile, chiar dacă se mențin ridicate, totuși sunt temperaturi mai apropiate începutului de toamnă.

Cu toate acestea, pe partea de sud a țării, 34-35 grade Celsius astăzi, posibil și mâine temperaturi în jurul a 30 grade, iar de poimâine o ușoară răcorire în spatele frontului de precipitații", a explicat la Antena 3 CNN , Florinele Georgescu, director în cadrul Administraţiei Naţionale de Meteorologie (ANM).

Vijelii puternice au provocat șapte morți și inundații în Grecia, Turcia și Bulgaria

Recent, ploi torențiale s-au abătut asupra țărilor vecine, Grecia, Turcia și Bulgaria, provocând inundații care au cauzat cel puțin șapte decese, inclusiv al celor doi turiști care au fost luați de un torent într-un camping din nord-vestul Turciei, scrie theguardian.com.

În Istanbul, cel mai mare oraș din Turcia, ploile abundente au inundat străzile și casele din două cartiere, provocând cel puțin doi morți. Mai multe persoane au fost salvate după ce au rămas blocate în interiorul unei biblioteci, în timp ce unele stații de metrou au fost închise. Davut Gül, guvernatorul Istanbulului, i-a îndemnat pe motocicliști să rămână acasă.

Serviciul meteorologic al Greciei a declarat că într-un sat din regiunea Pelion a raportat 754 l/mp de ploaie, de departe cel mai mare nivel înregistrat cel puțin din 2006. Serviciul a precizat că media anuală a precipitațiilor în regiunea Atena este de aproximativ 400 l/mp.

Furtuna vine în urma incendiilor majore de vară care au afectat Grecia în ultimele săptămâni, unele dintre ele arzând timp de peste două săptămâni și distrugând suprafețe vaste de pădure și terenuri agricole. Peste 20 de persoane au fost ucise în aceste incendii.

Nikolai Denkov, prim-ministrul Bulgariei, a declarat că două persoane au murit și alte trei sunt date dispărute după ce o furtună a provocat inundații pe coasta sudică a țării de la Marea Neagră.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ce s-a întâmplat în Europa de Est e un miracol economic fără precedent“

2 Rafinăriile Rusiei, la un pas de colaps după „vizitele” nocturne ale dronelor ucrainene

3 Amănunte din sondajele pe București. Singura certitudine este căderea ireversibilă a lui Piedone

4 VIDEO „Nasty” și-a ales candidatul pentru București! Pe cine susține fostul tenismen?

5 Rusia susține că Kim Jong-un va fi asasinat