Furtuna Franklin: Vânturi puternice şi inundaţii în Marea Britanie; zeci de mii de persoane fără electricitate în Irlanda

Furtuna Franklin: Vânturi puternice şi inundaţii în Marea Britanie; zeci de mii de persoane fără electricitate în Irlanda

Furtuna Franklin a generat evacuări ale populaţiei în anumite zone din Marea Britanie, precum şi întreruperi ale traficului la ore de vârf din cauza vânturilor puternice şi a inundaţiilor, iar peste 30.000 de locuinţe şi sedii ale unor companii din Irlanda au rămas fără electricitate, informează luni DPA.

Un cod galben de vreme severă ce a fost emis pentru Anglia, Ţara Galilor şi sud-vestul Scoţiei va rămâne în vigoare până la ora locală 13:00 (15:00 GMT), iar codul portocaliu din Irlanda de Nord a expirat la ora locală 07:00.

Vânturi deosebit de puternice au atins viteze maximale în timpul orelor de vârf ale traficului, a anunţat Greg Dewhurst, meteorolog-şef la Met Office, potrivit căruia aceste vânturi vor scădea în intensitate după ora prânzului.

Ploile abundente car s-au abătut asupra Angliei şi Irlandei de Nord se vor îndrepta spre sud-est, a adăugat meteorologul britanic.

Cea mai mare viteză a vânturilor generate de furtuna Franklin a fost de 140 de kilometri pe oră şi a fost înregistrată în oraşul Needles din Isle of Wight duminică seară, în timp ce în regiunile muntoase din Ţara Galilor vânturile au atins viteze de până la 127 de kilometri pe oră.

Compania feroviară National Rail a anunţat anularea celor mai multe curse de pe rutele sale principale, în contextul în care programul său de operare a fost redus pentru ziua de luni, transporturile alternative nu sunt disponibile şi alte întreruperi suplimentare ale traficului sunt aşteptate.

Inundaţii majore produse în comitatul Yorkshire au blocat numeroase linii feroviare şi au dus la închiderea gării Rotherham Central din South Yorkshire până marţi.

La rândul ei, compania feroviară TransPennine Express şi-a anunţat clienţii prin intermediul unui mesaj publicat pe Twitter că din cauza unei inundaţii din Mexborough trenurile nu mai pot să circule între Doncaster, Meadowhall şi Sheffield şi că toate liniile feroviare sunt blocate.

În capitala Marii Britanii, Londra, unde vânturile au atins viteza de 64 de kilometri pe oră, serviciile de transport feroviar oferite de compania London Overground au fost anulate sau reduse.

Mii de locuinţe din Marea Britanie sunt în continuare private de electricitate din cauza furtunii Eunice, iar sosirea furtunii Franklin complică şi mai multe operaţiunile de restabilire a alimentării cu energie electrică.

Agenţiile de mediu au emis sute de alerte pentru inundaţii în Marea Britanie, inclusiv două alerte "severe" pentru regiuni în care precipitaţiile abundente ar putea să genereze "un pericol pentru viaţa" locuitorilor din comunităţile situate de-a lungul râului Mersey din zona metropolitană a oraşului Manchester.

Aceste avertismente au fost emise după ce duminică valuri uriaşe s-au abătut asupra regiunilor costiere, mai multe locuinţe au fost distruse de vânturi puternice şi serviciile de intervenţie au montat dispozitive de protecţie împotriva inundaţiilor de-a lungul unor râuri care au ieşit din matcă.

Valuri impresionante au fost înregistrate în proximitatea farului din Newhaven, în West Quay, precum şi în comitatul East Sussex şi în Bridgend, în Ţara Galilor.

Râul Don a ieşit din matcă în Sprotbrough din Doncaster duminică seară, iar Poliţia locală i-a avertizat pe rezidenţi să nu se apropie de malurile acestui râu, al cărui nivel a crescut foarte repede.

Săptămâna trecută, Marea Britanie s-a confruntat pentru prima dată cu trei furtuni într-un interval de o săptămână, Dudley, Eunice şi Franklin, după implementarea în 2015 a unui sistem naţional de alocare a unor nume pentru furtunile care se abat asupra teritoriului său.

În Irlanda, aproape 30.000 de locuinţe şi sedii ale unor companii au rămas fără electricitate după ce furtuna Franklin a afectat această insulă weekendul trecut. Ca şi în cazul Marii Britanii, Franklin este cea de-a treia furtună care s-a abătut asupra Irlandei în ultimele zile, în condiţiile în care această ţară nu şi-a revenit încă de pe urma dezastrelor provocate recent de furtunile Dudley şi Eunice.

Codurile portocalii de vreme severă pentru nordul şi nord-vestul ţării au expirat luni dimineaţă, a anunţat Met Eireann (Biroul de meteorologie din Irlanda, n.r.), care i-a avertizat însă pe locuitorii irlandezi că vânturile pot genera în continuare rafale deosebit de puternice în cursul acestei dimineţi.

Potrivit meteorologilor irlandezi, vânturile au atins viteza de 130 de kilometri pe oră în comitatul Galway Donegal.

Electricity Supply Group (ESB) a confirmat luni dimineaţă că peste 29.000 dintre clienţii săi au rămas fără electricitate din cauza furtunii Franklin.

Un cod galben de vreme severă va rămâne în vigoare pentru întreg teritoriul irlandez până luni seară.

Deirdre Lowe, care lucrează pentru Met Eireann, a anunţat că ninsori şi lapoviţă ar putea să se producă în Irlanda în zilele următoare. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”

3 Da, are 60 de ani și s-a calificat la concursul național de frumusețe Miss Argentina...

4 O nouă arestare la vârf în Rusia

5 VIDEO Surpriză totală / Cine ar fi „gurul” discipol al lui Gregorian Bivolaru săltat de mascați. Eugen Mârtz era invitat mereu la B1TV, la emisiunea Al…